Zellerkrém   tenchával


zellerkrém leves tencha zöld teával
 

Luigi, te vén róka, aki sosem közlekedtél egyenes úton, de mégis nagy szíved volt, remélem, élsz még. Luigi csuklóból vezetett, a háború utolsó éveiben még gyerekként kezdett dolgozni a nagypapa kötő-hurkoló műhelyében kesztyűt kötve a frontra indulóknak (nem rajtuk múlt, hogy az nem lett elég meleg), aztán végigküzdötte magát a proletár ötvenes, a nagyúri hatvanas, a digó hetvenes és a zavaros nyolcvanas éveken, míg végre Egerben, aztán nálunk kötött ki és folytatta, amit elkezdett: kötött. Apportként idehozta a múzeumba való gépeit, de ő úgy tekintett rájuk, mint termelő egységekre és végülis igaza volt. Szerette a "nightot", azaz az ukrán széplányokat, egyet fel is karolt belőlük, már hatvanon is túl, ez a lány lett a kitudjahanyadik, de biztos, hogy utolsó. Egy üzemi beszámolója során az anyacégnek egymás után sorolta a legyártott többezres szériákból álló cikkeket, majd a sor végén felkiáltott: "hoppá, ezt úgy látom, kétszer is sikerült legyártani!" Ez lett a veszte, Erdélyben kezdett új életet, Kindertojásba való mütyüröket szerelt össze, elpusztíthatatlan volt. Luigit mindenki úgy hívta Gigi, meg úgy, hogy sedano, mert Luigi megbolondult a zellerért, ette levesben, főzelékben, de legjobban sütve szerette, talán innen táplálkozott az életereje és a humora is. Kíváncsi lennék, mit szólna ehhez az újhullámos zellerhez, szerintem finom, de az biztos, hogy mindenkinek az elvárásán túltesz, ugyanis a zellertől általában semmit se várunk el.



    Vegyél két nagyobb darab zellert, de azért ne olyan legyen, mint amit a súlylökők használnak. Hámozd meg, darabold fel kis kockákra. Most tegyél egy serpenyőbe olivaolajat, apróra vágott fokhagymát és petrezselymet és kicsit pirítd, ha befejezted, tegyél hozzá egy kis tenchát, vagy matchát, a tenchát észre sem fogod venni, a matchától nagyon zöld és teljesen más ízű lesz, érdemes mindkettővel kipróbálni. Most tedd bele a zellert, forgasd jól össze, önts hozzá egy pohár vizet, kevés sót, kicsivel később egy pohár tejszínt és fedőt rá! 15 perc múlva kész az ebéd. Nem köret, hanem ebéd. Tálalás előtt szórd meg egy nagy csipet tenchával, zöld ízek fognak repkedni a szádban, jó étvágyat!

 


green tea tencha on sup

 
 
Ugrás az oldal tetejére