Japán teák
 |
|
Válasszon a baloldali menü sorból |
Az alábbiakban a japán teák családfáját mutatjuk be. A japán teák néhány ritka kivételtől eltekintve zöld teák,. A zöld teák gyártása során a szedés és a feldolgozás, sodrás során bekövetkező sérülések elindítják a tea fermentációját. A fementáció során a tea fő összetevőinek számító polifeonolok alakulnak át. Ennek megakadályozására a zöld teákat sütéssel, vagy gőzöléssel hőkezelik.
|

|
|
 |
|
Tencha és Matcha
A rügyfakadás során a teaültetvényt hagyományos módszerekkel (rizsszalmával, rőzsével), vagy műanyag álcahálóval legalább 15-20 napos időtartamra leárnyékolják. A frissen szedett, kinyílt tea rügyeket mindenféle további behatás, sodrás nélkül gőzölik és megszárítják. Érlelés után a levelek erezetét, a levélnyeleket és szárakat eltávolítják. A fennmaradó, finomra osztályozott levéldarabokat (tencha) kőmalomban finom teaporrá, matchává őrlik.
|
|
|
 |
|
Sencha
A senchák feldolgozási módszere a szedés utáni gőzölés, többszöri sodrás és szárítás. A legtöbb japán zöld tea sencha
|
|
  |
|
Erős Sencha
Ezeknek a teáknak a senchákétól erőteljesebb karaktere van.
|
|
A következő teákat a sencha, kabusecha és gyokuro feldolgozása során nyert levélrészekből készítik. Ezeknek a teáknak a minőségét főként az alapanyag anyatea szabja meg.
|
|
|
 |
|
Karigane - Kukicha (Gyokuro alapanyagú szártea)
Karigane, Boucha vagy Shiraore is lehet a neve. A gyokuro gyártásakor szelektált levélrészeket tartalmazza. Gyokuroként feldolgozott senchák és kabusechák is lehetnek az anyateái.
|
|
 |
|
Mecha (Gyokuro alapanyagú rügy)
A kfejletlen, apró csúcsrügyek fanya, erős ízű teája. A másik neve Jin, vagy Jinko.
|
|
|
 |
|
Konacha (Gyokuro alapanyagú törmelék)
Ez a tea a gyokuro por állagú és minőségű feldolgozási maradéka.
|
|
 |
|
Kawayanagi (Kabusecha, vagy sencha alapú tea)
Ez a tea a kabusecha és sencha feldolgozása, vagy második, harmadik szedése során osztályozott nagy leveleket jelenti.
|
|
|
 |
|
Bancha
Kyobanchának is nevezik a tavaszi eső szedést megelőző, vagy azt követő, a legalsó, öreg leveleket érintő teát. Gőzölik, esetleg sütik, vagy füstölik.
|
|
  |
|
Hojicha
Különböző osztályú Sencha vagy Kawayanagi utólag sütött változata
|
|
|
|
 |
|
Wokban sütött Tama Ryokucha(kínai stílusú)
Ezt a teát a többi japán teától eltérően nem gőzölik, hanem sütik, majd sokféleképpen sodorják és újrasütik. Főleg Kyushu szigetén gyártott tea.
|
|
  |
|
GőzöltTama Ryokucha(japán stílus)
Főként Kyushu szigetén gyártott gőzölt, majd erősen sodrott, felgöngyölt tea.
|
|
|
|
Japán tea térkép

|
Japán fő teatermő területei hagyományosan a történelmi főváros köré (Uji-cha) és a kontinens felé kapcsolatot teremtő és egyébként is jó termesztési feltételeket adó Kyuusura települtek. Ezek a területek ma már nem a legnagyobb termelők, de minőségben ma is kiemelkednek. A föbb területek a következőek:
|
Sayama cha, Saitama Prefektúra Kanto hagyományos teatermő vidéke. A kanto tea erősen besütött, édes, gazdag ízű és fanyar jegyeket is mutató tea, sokban emlékeztet az oolong teákra. Régóta élvezeti teának számít.
|
Shizuoka cha, Shizuoka Prefektúra Shizuoka ma a legnagyobb japán teatermő terület, legnagyobbrészt senchát és ipari felhasználású teát termel. Shizuoka déli részén található Kakegawa és Kikukawa, ezek a Fukamushi tea (erősen sütött tea) eredeti termőterületei. Kawane, Tenryu és az Abe folyó felső szakasza Shizuoka északi, hegyes vidékén lágy, frissítő, gazdag ízű, finom teát termel. A tömegtermelés mellett kiváló, extra minőségű senchákat ad.
|
Ise-cha, Mie Prefektúra Ise a kabusecha legnagyobb termelője, változatos termesztési és árnyékolási módszerekkel. Teája erős, jól megkülönböztethető íz. A harmadik teatermő terület Japánban.
|
Uji-cha, Kyoto Prefektúra Uji a japán tea szülőhelye, a történelmi teatermő régió. Uji a világ legfinomabb teáit adja, elsősorban matchát, gyokurót és különlegesen gazdag senchát. Gazdag és alapvetően édes ízű tea.
|
Kagoshima-cha, Kagoshima Prefektúra Shizuoka után a második teatermő vidék Japánban. Fiatal a terület, fiatalok a vállalkozások, gyorsreagálású teagadtest. Teájuk gazdag és erős ízű, déli tea. Itt születnek a tea-üdítőitalok.
|
Yame-cha, Fukuoka Prefektúra A legjobb gyokuro fellegvára. Teájának édessége és gyümölcsössége a bőséges csapadékból, párás kiegyenlített, enyhe éghajlatból táplálkozik.
|
Ureshino-cha, Saga Prefektúra A híres, kínai és koreai módra sütött és pörkölt Kamairi-cha hazája, ma is hagyományos termelési módokat követ. Lágy, édeskés, frissítő teát ad.
|
|
| |