Nyári, őszi japán teák

 bancha helyett kawayanagi japán tea
 

 Banchának is nevezik, de az igazi neve  kawayanagi annak a teának, amit a növény fejlődésének késő nyári, őszi fázisában szednek és készítenek és a mindennapi fogyasztás kritériumainak megfelelő egyszerű, olcsó tea. Japánban a  tea szeptember - októberre már éves ciklusa vége felé közelít, készül a virágzásra, csökken az ereje, produktív vitalitása.A tea égöv délebbi körein könnyen elképzelhető az évi 4-5 szedés, amiből legalább kettő különleges minőséget ad, itt nem. Mégis a nyári, másod-, harmadszedés, vagy az őszi utolsó egy külön teában ölt testet, ez a kawayanagi. 
 bancha helyett kawayanagi japán tea
 

A bancha szó szerint szedéstjelent. Közönséges (mindennapi) teát, a kawa(yanagi) jelentése pedig őszi, vagy bíbor fűz.

 A yanagi teák húsosak, testesek, lúgosak, rostanyagai kétszeresen múlják felül egy sencháét, de mivel a teát itt nem esszük, ez nem előny. Gyengébb, általában 2% a kodffeintartalma, tehát a kávééval megegyező, kevesebb az aminosav és magasabb a C-vitamin tartalma. Egy szó, mint száz, a kawayanagi, alias bancha tulajdonképpen késő nyári, őszi, már fáradó tea nagy, sokszor osztályozatlan levelekből, esetenként szárakból.
A kawayanagit azért szeretik:   
   - mert egyedi, jól megkülönböztethető, puha édes-, mégis-sencha íze van
   - mert élénk, élő zöldesssárga zöld tea öntetet ad;         
   - mert íze mély, de nem bántóan erős;
   -  mert koffeintartalma valamivel kevesebb, mint más zöld teáké;
   -   mert kevesebb, mint feleannyiba kerül, mint egy átlagos sencha.

 

Mindez nem menti fel a kawayanagi teákat az alól,  
   hogy friss, üde, mély és élénkzöüld között váltakozó színe legyen,
  hogy senchához hasonlóan sokszor fel lehessen önteni;         
   hogy a nyugodt ízt nem bántó, de még érezhető erő támogassa.
   
   

 Meg kívánjuk jegyezni továbbá, hogy:

 -  az Európában kapható zöld teák túlnyomó többsége tulajdonképpen kínai, esetleg japán eredetű, késői szüretből származó kawayanagi tea, aminek osztályozatlan, nagy és sötétzöld leveleit tovább homályosítják az aromák.
 
 - a makrobiotikai és más hagyományos technikákat előnyben részesítő iskolák nagy becsben tartják a banchát, de az így bemutatott teák sokszor keverednek, szárteákkal és sütött teákkal. Úgy tűnik, hogy a makrobiotika a nagy rosttartalmú, sütött teákra gondol, ha banchát emleget, elkészítését pedig nem felöntve, hanem főzve ajánlja.
 
 
 
 bancha helyett kawayanagi japán tea
 kawayanagi japán zöld tea
 
 
Ugrás az oldal tetejére