Japán   bancha


       Hojicha kemence a kyotói piacon

  Miután az előzőekben felsoroltuk és bemutattuk a legfontosabb japán teafajtákat, szeretnénk bemutatni, mennyire összetett, képlékeny és változó Japán, innen egyneműnek tetsző tea kultúrája.

 

Ma a Nyugaton tömegméretekben keresett és árult japán tea a bancha. Ennek az elsődleges oka az, hogy makrobiotikával, homeopátiával és mindenféle egyéb csatornákon át megérkezett hozzánk a tea, mint orvosság. Ma a japán teákra elsősorban rákmegelőzési, vagy egyenesen gyógyítási, gyógyulási céllal keresnek, élvezeti megfontolásokból, vagy kíváncsiságból a legritkább esetben. A bancha ebben a  kontextusban vált híressé, mint daganatos betegségekből kigyógyító és újabban, mint lúgosító tea. Az első állítás nem bizonyított, a második igen, de annak értelme már kevésbé.

 

A bancha népszerűségének és feltűnésének második, ezzel egyenértékű oka, hogy ez a legolcsóbb, még zöld teaként prezentálható japán tea.

 

De már ez az egyszerű tea is megmutatja, mennyire összetett és változékony, sokszínű a japán tea világa.

 

A banchát leggyakrabban úgy értelmezik és ismerik, mint a japán teák késői szüretelésű, nagylevelű zöld teáját. Ebben az értelemben a senchákhoz hasonló, de beazonosíthatatlan, nagyon gyakran kínai zöldeket mutatnak a gyógyulni vágyóknak. Ilyen teákat forgalmaznak a magyarországi bioboltokban is. Ezek a teák ma a japán teatermelés 20-%-át adják, ezek  folynak a teaautomatákból, ilyen teát adnak Önnek a repülőn és az étteremben zöld teaként. Ebben a minőségében a bancha azt jelenti: olcsó tea. Nekünk azt jelenti: rossz, íztelen, gyenge tea. A bulvárlapok fórumaiban ez a zöld tea, továbbá a fogyasztó, a dohányzásról leszoktató és a már fentebb említett okokból csodatévő tea.

 

Azon túl, hogy a bancha eredetileg egyáltalán nem ez a zöld tea , mindenképpen szükséges megérteni, mit jelent a bancha a japán kultúrában.

 

Teát enni és teát inni

 

A témával részletesen Yoichiro Nakamura, foglalkozik a „”Bancha és a japánok 番茶と日本人"(kiadás Yosikawa Hiroshi Bunkan, ISBN4-642-05446-4) c. munkájában, japánul elérhető internetes antikváriumokban. Ebben a munkában a banchát, mint a japán táplálkozási régiók és a japán történelmi hagyomány elemét mutatja be.

Fontos tudni, hogy az a japán tea kultúra, amit mi ismerünk leginkább az elit teája volt. A szálas teák elterjedésével a tea széles néprétegekhez jutott el, ám még így is tömegek mindennapi betevő teája maradt az elérhető legolcsóbb, legegyszerűbb tea  - a gabonákból, pirított rizsből, árpából készített és felöntött, vagy a konyhakertben nevelt pár teabokorról származó,  a táplálkozást kiegészítő tea. Sok századon keresztül a matcha és a jobb senchák, nem is szólva a gyokuróról elérhetetlenek voltak a japán nép nagyobb felének. Az intenzív telepítéseket, a shizuokai tea születését követően ez a helyzet megváltozott és az addig gyakorolt mindennapi teák kezdték elveszíteni az élelmezésben betöltött szerepüket, területük, felhasználásuk egyre zsugorodott, olyannyira, hogy az itt tárgyalt igazi bancha teák ritkasággá váltak.

Bancha


 A bancha, mint érett, nagylevelű teák esetében négy alapvető gyártási és elkészítési módot különböztethetünk meg;


bancha bata cha

 • Kemencében sütött
 • Párolt
 • Főzött
 • Tűzön sütött

Pirított, sütött bancha

   Ez utóbbi a legprimitívebb, nyílt lángon besütött forma számtalan formában él még Japánban, akkor is, ha az összes japán teához képest valóban már csak endemikus és elhanyagolható jelenségként értelmezhető. Ezek azok a teák, amiket yama cha ヤマチャ hegyi tea néven szoktunk bemutatni és sok, egymástól távol fekvő, elszigetelt vidék teáját jelenti.


Kamairi cha

  Wokban, parázson, vagy nyílt lángon sütve a zöld teák kínai módszerét alkalmazzák a japán teákra, amelyeknek a neve japánul éppen a sütésre szolgáló vasedény nevéből (KAMA-IRI 釜炒り) és ezen a  néven Kyuushu önálló teáit is jelölik. De mindezeket a teákat összefoglaló néven is nevezik banchaként. A lényeges különbség, hogy a sütés Japánban  eedetileg cserépben, vagy magában a tea tartó edényben történt. Mindezek a módszerek ősi kínai eljárások reliktumai, amik csak itt maradtak fenn.


Yanagi és hojicha

   Banchának hívnak minden nagylevelű, késői szedésű, érett őszi teát, amit kemencében sütnek. Ennek a  tágabb családnak a tagjai a sütött teák a hojichák is.

 

 Furi cha

Végül a banchák sorába tartozik számos kivételes tea kuriózum, amiket furi cha néven összegzünk振 茶.

Ezek az összes japán tea termelését figyelembe véve jelentéktelen teák, csak helyi felhasználásúak, és innen nyugatról sokkal nagyobb dimenzióban látjuk őket, mint amit valójában betöltenek. Ha egy uji termelőt kérdezünk csak ingatja a fejét, és sajnálkozásának ad hangot, amiért a jó teák helyett ezekkel foglalkozunk és igaza is van, ezek a teák, mint élő fossziliák, letűnt korok és vidékek teakészítő szokásaként érdekesek.

 

kyo bancha tea
 

A teljesség igénye nélkül, s mert egyenként is be fogjuk mutatni őket, ilyenek:


goishi cha reklám

 • A goishicha 碁 石 茶. Shikoku szigetén Kochi prefektúra Nagaoka kerületében egy kínai szerzetes révén bevezetett és fennmaradt tea . Ez tulajdonképpen egy préselt, tejsavbaktériumok révén utólagosan fermentált ko-cha-Hakko 后 醗 酵 茶 japán hei cha. Melegítő hatású, egészséges, édes finom tea és mivel ritka, elég drága. Ennek a teának is fontos funkciója van az étkezésben, hajdinához, sobához, zabkásához használják alapléként, szószként, főzetként.
 • Híres, ritka tea a Bote-Bote-cha ボテボテ 茶 Izumoról, amihez a tea levele mellett a virágát is felhasználják.
 • Okinawa szigetén az érett tea leveleket, a banchát a Buku Buku-cha ブクブク 茶 préselt teában használják
 • Awa Bancha 阿波 番 茶 Tokushima prefektúra  徳 岛 utólag fermentált bancha teája Shikoku szigetén. Ezt a teát is nagy érett levelekből készítik, kamairi módra megsütik, majd formákban lepréselve érlelik. 
 • Toyama prefektúrában Asahimachi környékén Shimoniikawa kerületben a Bata-Bata-cha バタバタ 茶 (Lásd a cikkhez

   

  mellékelt képeket)

 

Ezek mind banchák, általában gőzölés, vagy sütés után préselt, utólagosan fermentált érett tea levelek.

 

 

Elkészítésük nagyon tág határok között mozog és magán viseli a kínai, koreai és japán teák elkészítésének hatását. A Bata bata chát például annak ellenére, hogy téglákba préselt, levélfoszlányokká fermentált tea, matchaként verik fel, amíg fehér tajtékot nem vet, egy dupla chasennel egy teáscsészében. Miért van ez, mi értelme úgy tenni, mintha valami más lenne?

 


yoraku  

A válaszhoz azt kell megértenünk, hogy a teakultúra nem valamiféle esztétikum, hanem a gasztronómia és a mindennapi élet része. Japánban igen sok ételt konzerváltak évszázadok óta szárított, sokszor porított formában. Aki végigmegy egy japán piacon, ámulva veheti számba a millió féle hal, gabona, hüvelyes, szója és egyéb termékek pehely, vagy por változatát. A bancha ezek közé illeszkedő, ezekkel együttműködő, étel alkotó tea.

 

 


  A bancha leszűrt teaként önállóan fogyasztható ital, de ami sokkal lényegesebb, hogy köznapi teaként mind öntet formában, mind leveles teaként alkalmazva étel funkciót is betölt,. A tea ételként használata Yunnan „etnikai kisebbségei” és Myanmar, Laosz népei között elterjedt, de a japán konyhában is bőségesen találkozhatunk ilyen jellegű felhasználással.

Ebben az értelemben is sok, vidékenként eltérő ruhában jelenik meg. Elterjedt a cha-zuke (茶漬 け) , ami rizses egytálétel, ecetes zöldségekkel, hallal megszórva és bancha öntettel locsolják körbe. A régi japán szakácskönyvek ezt a típusú teát cha-Nara 奈良茶 ként emlegették és akkor is ma is gyakran konyhakerti növényként értelmezték, azaz nem nagy ültetvények teája, hanem a kertben erre a célra termesztett tea termése volt. A cha Nara olyan ételre utal, amit banchában főztek meg.

 

 

 

Furi Shiri Cha

 

 

A legkülönösebb, mára kiveszett felhasználási mód az ún. Furi Shiri Cha 尻 振り 茶. Ez szintén egy bancha, amit az étkezés végén az ételmaradékkal öntöttek fel, kevertek össze és hörpöltek fel hirtelen mozdulattal.

 

Kyo Bancha

 • Végül a gőzölt, és sütött bancha, a  Kyo 京 番 茶 Bancha 

Ezt a teát mutatjuk be, áruljuk és szeretjük banchaként. Az első szedést megelőző betakarító, karbantartó szedés előző évi leveleket tartalmazó teája, amit meggőzölnek, majd megszárítanak, máshol egyszerűen megsütnek. Nehezen beszerezhető, Kyotóra és környékére korlátozódó, finom édes tea, az igazi lúgosító tea, nagy ásványi anyag tartalommal. A komoly, prémium teákat gyártó cégek saját bancháikat trágyaként használják a tea alá.  A kyo bancháról részletesebben itt olvashat.

 

tea trágya a tea alatt
Tea mint trágya a tea alatt


 
Ugrás az oldal tetejére