A JAPÁN ZÖLD TEÁK ÉS AZ EGÉSZSÉG
A tea hatása
|
|
|
|
A XII. század végén, Eisai zen szerzetes, akia zen buddhizmust és a teát meghonosította Japánban egy tézist írt a teáról ‘Kissa Yojoki’ címmel, amelyben így foglalta össze a tea jótéteményeit: ‘A tea egy életelixír és a hosszú élet varázsszere.’ A tea mindmáig egyik legfontosabb kulturális antropológiai szerepe az, hogy sokféle jótékony hatást tulajdonítva fogyasztásának, orvosságnak tekintik. A matcha esetében a tea nem csupán vízben oldható teaöntet, hanem magát a porrá őrölt levelet fogyasztjuk el a legnemesebb formában a lehető legnagyobb mérékben átadva testünknek a tea jótékony hatását. Manapság a teafogyasztás minősége és formája is sokat változott, de méginkább nőtt az emberi szervezetre gyakorolt hatások kutatása és azok jelentősége. Az egyre elmélyültebb tudományos kutatás nep, mint nap publikált eredményei megnövelték az eredeti, különleges minőségű tea iránti érdeklődést és növelték a tea fogyasztását.
|
|
Magas vérnyomást ellenőrzó ágensek Gamma-amino vajsav (GABA), katechinek, teanin
|
Öregedést lassító ágensek E-vitamin, katechinek
|
Cukorbetegség kialakulását befolyásoló összetevők E-vitamin, katechinek, összetett polysacharidek
|
Daganatos betegségek megelőzése: C-vitamin, katechinek, flavonol
|
Légzörendszer karbantartása Chlorophyll, katechinek, flavonol
|
Fogszuvasodás megelőzése Vitamin E, katechinek, összetett polysacharidek
|
Influenza megelőzése C-vitamin, katechinek
|
Kiválasztás segítése Koffein
|
Emésztés segítése Koffein
|
Ízlelőszervi rendellenességek Ásványi anyagok (Cink)
|
Agyi Idegsejtek aktiválása Teanin, Gamma-amino vajsav (GABA)
|
Vérkoleszterin ellenőrzése katechinek
|
Az immunrendszer megerősítése C-Vitamin, katechinek, ásványi anyagok (Zinc), béta-karotin
|
Antibakteriális hatások katechinek, szaponin
|
Aroma terápiás hatások Aromás, illóolaj komponensek
|
Hályog prevenció E-Vitamin
|
Emésztőszervi rendellenességek Rostanyagok, emésztés élénkítése
|
|
Amikor matchát iszunk, minden, nem vízben oldódó összetevőt, úgymint klorofilt, A és E-vitemint, béta-karotint, különféle ásványi anyagokat, fehérjéket, rostokat elérhetővé teszünk a szervezet számára, ehhez jön az a nagy számú, vízben oldódó komponens, amelyeknek jótékony hatása már jól ismert.
|
|
| |