MÉG NEM GYOKURO, MÁR NEM SENCHA

            kabusecha kvarcit

A kabusecha nem kabu, vagy kamu sencha rosszul írva, hanem kabuse-cha.kabusecha kanji

Kabuse egyszerűen azt jelenti: árnyékolni, míg a cha természetesen a tea = árnyékolt tea.


A kabusecha a gyokuro modern alternatívája, a fáradságos, költséges, sok kézi munkával és az árnyékolást bonyolult, nehézkes rendszerekkel megvalósító hagyományos ültetvények termékeit imitáló tea. Az árnyékolás jótékony hatását viszi át a nyílt, szántóföldi teákra. A támfalas, rőzsés rendszereket műanyag álcaháló helyettesíti és az árnyékolás időszaka sem olyan hosszú, mint a gyokuro, vagy a tencha esetében. Elegendő egy egy hetes, vagy tíz napos időszak és a tea ízében jól érzékelhető változás következik be. Különösen az erős, karakteres teákat gyártó ültetvények fontos alternatív teája, sőt sokszor csúcsteája az árnyékolást a régi, nagy teákhoz képest csak imitáló kabusecha. A kabusecha árnyékolása történhet rendes, függesztett hálós rendszerrel, valahogy úgy, ahogy a komlót futtatják, de ezeket az ültetvényeket hajlamosak inkább gyokuro ültetvénynek nevezni, szemben a tipikus kabuse ültetvénnyel, ahol úgy húzzák rá a teára az árnyékolórendszert, mint harisnyát. Egyébiránt a kabusecha szedése és feldolgozása megegyezik a senchákéval.


  Egy szó, mint száz, a kabusecha a nép gyokurója. Illatban, ízben, megjelenésben igazi középút sencha és gyokuro között, így hát  "kabusenchának" való félrehallása tulajdonképpen érthető. Mégsem ajánljuk japán teákkal ismerkedő, kezdő teázóknak, mert riasztó lehet kétarcúsága, bár lágy, de jól érezhetően jelen vannak az erősebb, időnként kesernyés jegyek is. Kitűnő viszont mindennapi teaként a gyokuro édes érzését állandóan felidézni vágyó, magamfajta lusta teázóknak, vagy nőknek.


A kabusechák elsősorban a sencha termőterületek (Shizuoka, Kagoshima) csúcsteái, a lágy vonalat mutatják, ahol bármilyen okból kifolyólag nincs mód gyokuro gyártására. Ezeken a vidékeken a csúcs senchák mellett a kabusecha a legjobb tea.


Uji környékén is nagy hagyománya van a kabusechák gyártásának. Eufemisztikusan Jikagise gyokuronak (közvetlenül letakart) teának is hívják, de ettől még nem gyokuro.


Ettől azért nagyobb a jelentősége. A kabusecha éppen lágy tónusa, de határozott ízei miatt fontos üdítőital-; és ipari tea alapanyag. Tudomásul kell venni, hogy sokan vannak, akiknek itt végződnek a japán teák.

 hifuku kabusecha

        KAbusecha, ameddig a szem ellát

hamamatukabuse

    Fényes hátú teakígyó

kabuse plantage cover

  Takarj be...

 kabuse plantagae

  Bekabusecha leavestakaKabusecha; rügyek és érettebb levelek tűvé sodorvarta

 

kabusecha japán zöld tea öntet

                    Hasonlít az igazi színekhez

 
Ugrás az oldal tetejére