Matcha   rák   tempura


Szóval, ahogy azt már mondtam, a rák a tenger gyümölcse. Elkészítheted sütve, pirítva, roston....

"Anyway, like I was sayin', shrimp is the fruit of the sea. You can barbecue it, boil it, broil it, bake it, saute it. Dey's uh, shrimp-kabobs, shrimp creole, shrimp gumbo. Pan fried, deep fried, stir-fried. There's pineapple shrimp, lemon shrimp, coconut shrimp, pepper shrimp, shrimp soup, shrimp stew, shrimp salad, shrimp and potatoes, shrimp burger, shrimp sandwich. That- that's about it."
 
Úgy látom egy valamit kihagytak.  Íme:
 
Matcha rák tempura
 
"Apa, jó, hogy azt mondod, spórolni kell, aztán meg rákot eszünk vacsorára... "
 
Alig 12, de már otthonosan mozog a kamatok és a leárazások világában, így aztán nem volt nehéz dolgom, amikor elmagyaráztam neki, hogy ez most egyet fizet kettőt kap akcióban jutott el hozzánk és végeredményben olcsóbb, mint bármilyen más húsféle, kivéve mondjuk a törött csirkeszárnyat.
A recept tehát úgy kezdődik, hogy várd meg a Metróban, amíg leárazzák a rákot, aztán vegyél belőle, amennyit bírsz, de ne fagyaszd le, mert arra már nem jó. Aztán végy egy tálat, egy bögre vizet, egy bögre finom lisztet, egy csipet sót és egy kávéskanál matcha Suisent keverd el simára, legjobb, ha botmixert is használsz hozzá, nagyon selymes, finom állagú tésztát kell kapni, csak hogy magyar olvasóink is értsék, ne legyen olyan mint a nokedli szaggatás előtt.  Utána kapj elő egy mélyebb serpenyőt, vagy lábast és önts bele olajat 3 cm vastagon és hevítsd fel addig a pontig, amiíg a strandos lángossütők illatát nem érzed átlibbenni fejed fölött a nagyszoba felé. Közben a rákokat leginkább fej, nem pedig potroh felől megragadva merítsd bele a masszába, majd engedd bele az olajba. (Azt mondtam engedd, ne dobd!) Hevesen sisteregve sülni kezd, nem kell befedni, 2 perc múlva fordítsd meg, további egy perc múlva kapd ki és tedd egy hálóra/szitára, így a maradék olaj lecsöpög róla. Jó előkészület kell, mert a sütés gyors, de a serpenyő előtt sincs idő szerencsétlenkedni, az sem lehetséges, hogy a rákokat előre bemerítjük a masszába és kirakjuk, hogy várjon a sorára, szóval legjobb, ha felfogadsz egy segédet, vagy koncentrálsz.
 
Matcha rák tempura
Amint az asztalra kerül, hozzáláthatunk, de hamar szembesülünk azzal, hogy az elkészített tempura "panír" inkább akadály, mint finomság, a rákot alig lehet így meghámozni, akkor meg minek rá a zöld teás micsoda... Pedig épp ez a lényeg, ugyanis a tempura kohójában a páncél is finom puhára, mégis ropogósra sült, ne szerencsétlenkedj, ha zavar, esetleg szedd le a lábait, de a fej alatti részt gyakorlatilag egyben bekaphatod és bizony nagyon finom...
 

A felhasználók kommentje

 
Hazajön a nagyobbik testvér, észreveszi a vacsorát, lelkendezve felkiált:
 
- Mi az, rák van vacsorára?!
- Igen, de apa jól elrontotta...
 
 
Matcha rák tempura
 
 
Ugrás az oldal tetejére