matcha   zöld   tea   zöldségekkel


matcha zöld teás tészta zöldségekkel

 

Mit lesz ebédre? - kérdi a kamasz az éppencsak elfogyasztott 1200 Kcal tápértékű, parmezán+toszkán kolbász+pirítós+friss paradicsom és szardella+ gyümölcsök összeállítású reggeli után. Eleve vesztésre állok. Egy karaj, vagy rántott valami, hús hússal, gulyásba rittyentett töltött vasfazékkal talán némi elismerést vívhatnék ki magamnak, de így most eleve vesztésre állok és már semmi sem menthet meg.

- Nem főztök rendesen! -csap le rám, amikor nem kap választ.

- Amikor én ilyen fiatal voltam, mint te, salátalevest kaptam, és nem az volt a központi problémám, hogy táplálékiegészítőket szedjek, te egyfolytában csak magadat bámulod, ráadásul nem azért építed a tested, hogy olimpiai bajnok legyél, hanem csak mert nem tudsz mit kezdeni magaddal! - lendülök támadásba, de a támadás azonnal elhal. eszembe jut ugyanis, hogy emlékeim jótékonyan megcsalnak. Megelevenedik például az a kirándulás, amikor kamyaszkoromban a burgaszi, bocsánat szozopoli kempingben apám kiment a piacra, visszajött egy rakás zöldséggel és az otthonról hozott szalonnára építkezve olyan vacsorát hozott össze, hogy a mellettünk sátorozó fiatal kölni romantilkus pár, miközben aznapi, barna pirítóskenyérre szeletelt őszibarack vacsoráját készítette, szinte elsírta magát, hogy velünk tarthasson és résztvehessen a tengerillatú éjszakában tartott étek-ünnepen (természetesen végül velünk tartottak). A semmiből is lehet kiválót észíteni. Sőt csak abból lehet. Az összes konyhasztár nem csinál egyebet, mint a mediterrán, újabban pedig a keleti, paraszti kultúra elemeit építi a konyhájába.

-Szóval mi lesz az ebéd?

- Majd meglátod, eredj a dolgodra . mondom tettetett mogorvasággal, mert már tudom kiteszek magamért.

Az improvizáció az emlékekből indul, a rendelkezésre álló anyagokból dagad tovább és a teával fejeződik be, mert egy tea-ember élete minden pillanatában a teával foglalkozik. A kókusztej a vizet, olajat, a sűrűséget és a teát hordozza, a tea pedig mindent vastagon aláhúz, egyúttal kidomborít. A gyömbér nélkül az egész recept a földön kúszna, így viszont már él és tényleg isteni. Megmutatom a kisebbeknek,a még romlatlan kiskamasz generációnak, ők ösztönösen kaparnak ki a tányérjukból mindent, ami nem ismerős, nem megbízható, ide tartozik bármelyik gomba, a zöldségek nagy része, sőt időnként még a paradicsom is. A próba teljes sikert arat, a fejlécen látható kép őszinte érzelmeket tükröz.

A vérszagra megérkezik a nagykamasz is, térül fordul, morog egyet, leül, beleüti a villáját, majd megszólal:

- Szóval már megint ez a maki kaja!

Megszégyenülve bár, mégis közzéteszem augusztus közepének kerti ebédjét, természetesen teával készítve.:

 

 

Hozzávalók
1 padlizsán
2 sárgarépa
1 gyömbér
1 tofu
1/2 fej kínai kel
1 fehér hagyma
1 csomag üvegtészta
1 doboz kókusztej
1 avokádó
1 húsos piros paprika
1 evőkanál matcha wakatake
jól áll hozzá friss zellerzöld, vagy rozmaring


A zöldségeket feldaraboljuk, az egyik répát csíkokra, a másikat szeletekre, a padlizsánt, avokáót, tofut kisebb kockákra. A matchát csomómentesre keverjük a kókusztejben. Egy wokban felforrósítunk 2 evőkanál olivaolajat és veledobjuk hagymát, majd rövid idő múlva a kínai kelt, a répát, a padlizsánt, paprikát. (Más verzióban a hagyma helyett használhatunk fokhagymát, az inomabb és a végén teszünk csak rá némi zöldhagymát.) 3-4 perc sütés és a wok időnkénti megrázása után rádobjuk a tofut, az előzőleg leforrázott üvegtésztát, amit miközben elkeverünk és pirítunk a tűzforró wokban, meglocsoljuk 3 evőkanál szójaszósszal és a nagyon apróra vágptt gyömbérrel. További 2-3 perc forgatás után mehet rá az avokádó, ami krémes, ezért jól a többi zöldség közé keverjük, végül hozzátesszük a kókusztejjel kevert zöld teát. További három-öt percig rotyogni hagyjuk. A tűzről levéve azonnal tálaljuk. A zöld tea íze messze a zöldségek alá terül és érdekes módon minden zöldség ízét külön kiemeli.

 

 


verdure e té verde matchaverdure al té verde matcha ingredienti
Nincs még itt a szójaszósz és a gyömbér
verdure al thé vert matcha
verdure alla matcha green tea 3

 
Ugrás az oldal tetejére