Matcha   zöld   tea   panna   cotta


Matcha zöld tea panna cotta
 
A pannacotta a legegyszerűbb receptek egyike. Piemontei eredetű, igazi ínyencség, annak ellenére, hogy csábítóan egyszerű. 1 liter tejszín (30 % zsírtartalmú, vagy házi tejszín, amiről ezt mondják és ami hasonló zsírtartalmat jelöl) cukor, hat darab zselatinlap, 1 rúd igazi vanília, 1 bő teáskanál matcha, nem kell hozzá semmi más. De nem adják ilyen könnyen. A zselatinlapokat tisztított vízbe tesszük, majd miután meglágyultak, hozzátesszük a lassú tűzön forrásnak indított tejszínhez. Ugyancsak a tejbe kaparjuk a vanília belsejét. Ez hozzájárul a finom kocsonya kialakulásához. Ha kedvünk, vagy pénzünk nincs rá, akkor marad az ízesített venilincukor, ami ugye csak ízében fog emlékeztetni rá. A tejszín forralása csak amolyan mímelt forralás, csak a forráspont közelébe fogjuk vinni, finoman, lassan és amikor mozogni kezd, le is állítjuk. De előtte még bele kell tennünk a matchát, ami meg végképp nem könnyű feladat. Ha ugyanis csak simán elkeverjük,  a tea csomósan a tejben marad,  ha botturmix (micsoda szó, botturmix!!) géppel, vagy más masinériával keverjük el, akkor csomómentes lesz ugyan, de csupa hab, ami a kihűlő pannacottában meglátszik és nem üdvözlendő. Ezért az a legjobb, ha a teát még hidegen keverjük el és várunk jó ideig, amíg a keletkező hab eltűnik. A felforralt pannacottát hideg vízzel kiöblített formákba öntjük, hagyjuk, hogy némileg lehűljön, majd hűtőszekrényben legalább egy éjszakát hűtjük. Mielőtt felszolgáljuk, a poharakat érdemes forró vízbe helyezni, így könnyebb lesz kifordítani. A zselatin aránya kis gyakorlással elsajátítható, az eredmény előbb-utóbb megjutalmaz minket.

A kész pannacotta egy ötödik halmazállapot, remeg, majdnem folyik, a kanál finoman vág bele, miközben az egész ring. A zöld tea rétegzés titkát nem áruljuk el, nem könnyű és az egészben maradt tea pöttyökből láthatóan nem is tökéletes.

 
Ennél sokkal fontosabb kedves magyar olvasók a cukor aránya. Az igazi, finom pannacotta enyhén édes, szinte csak talányosan édes, magyar cukrász ízlés szerint pedig gyakorlatilag egyáltalán nem édes, szinte hiányos. Azért van ez így, mert a panna, a tejszín már eleve édes, lehűtve frissítő, finom, laktató teljesség, cukor alig kell hozzá. Dobjanak ki minden receptet, ami negyed kiló vagy még több cukrot akar a tejszínhez adagolni és keressék az édesség határát. Ez az igazi feladat és ez a tea és egyúttal a pannacotta nagy titka. Megérezni, milyen jó, ami leheletnyi és finom.
 
Matcha zöld tea panna cotta
 
Matcha zöld tea panna cotta
 
 A képen látható vasárnap délelőtti matchás pannacottához díszítésként és édességként némi rizsmalátát csorgattunk.
 
 
Ugrás az oldal tetejére