Lusta   kenyér   zöld   teával


zöld teával sütött kenyér
 
Ez a recept az újdonsült, modern, lusta háziasszonyok szekrényéből pattant elő, de még ha ez túlzás is, az biztos, hogyha nagyanyám így próbált volna kenyeret sütni, nagyapám a gyaloghídig kergeti, talán vissza se jön. Most pedig ez a jó, amivel nem kell bajlódni, pedig volt gond régen is elég. Ez tehát minden ellenkező reklám ellenére  nem kenyér recept, hanem tulajdonképpen kovász recept, az így előállított és beszárított kovászt használhatnánk igazi kenyér gyártásához. De hát drága nagyanyó, új idők járnak, nem kaszálnak már a férfiak, nem kell nekik kútban hűtött bablevest vinni délben és a kenyérből is ennyi maradt. Mindegy, lássuk!
 
zöld teával sütött kenyér
 
Szóval
  • fogj egy negyed élesztőt, (nem túl nagy a választék, viszont jó),
  • ellenben ne engedd fel langyos vízben, hanem
  • mérj ki két nagy bögre lisztet;
  • ha úgy tetszik, kevés (szűk kávéskanál) sót;
  • egy bögre vizet
és az egészet laza mozdulatokkal keverd össze. Nem kell gyúrni, dolgozni, szenvedni, ilyesmi. Egyszerűen csak 1-2 perc turkálással keverd össze, miközben összepakolsz holnapra, berakod a mosogatást, félszemmel a képernyőt nézed és fél kézzel gyereket nevelsz.
 
Matcha zöld tea kenyér
 
Esetünkben még két púpos kávéskanál matchát is teszünk hozzá mert a recept ezt ígéri.
 
Most fogj egy kendőt és takard le, hagyd így egész éjjel, legalább 10-12 óráig. Keverhetsz hozzá szezámmagot, vagy bármit, algát, más magvakat, ami eszedbe jut. Amikor reggel felkelsz, kapcsold be a sütődet, liszttel hints be egy tepsit, borítsd ki a megkelt tésztát és egy laza mozdulattal tekerd meg (copyright Torday Ági) így lesz tartása. Tedd be a sütőbe 180 C fokon és 22 percig hagyd benne. Kiveszed és ámulj, kész a kenyér. (Ha rám hallgatsz, miután betetted a sütőbe, tegyél alá egy kis fémedényben kevés vizet, és tekerd fel a sütőt 220 C fokra, majd 8 perc után vedd vissza 180 fokra.) Ezek már csak finomságok, a kenyér ténylegesen elkészült, esetünkben zöld teával. Miután elmulasztottuk a kenyérkészítés igazán fáradságos részét, a dagasztást, ezért  a zöld tea sem oszlik el egyenletesen a tésztában, de nem kellemetlen, hanem finom telt ízt kölcsönöz a kenyérnek. Egy kis darab vaj a zöld kenyérre és vörösen pompázó fekete áfonyalekvár tökéletessé varázsolja a reggelt. Mi itt isteni olivaolajat csurgatunk rá és egy valóban mennyei étel (melanzane alla parmigiana) rész fázisából kiragadott pirított padlizsánnal tálaljuk. Legyen ilyen szerencsénk legközelebb is!!
 
Matcha zöld tea kenyér
 
Matcha zöld tea kenyér
 
Ugrás az oldal tetejére