A címet csak hiúságból írtuk olaszul, ez a recept senkié sem, hiszen egy olyan édességről van szó, amit igazán mindenki a saját fantáziája szerint alakíthat. Nekünk, tea embereknek mindenről a tea jut eszüknbe, még a mediterrán konyháról is. Lássuk!
Méghogy a mediterrán konyha könnyű! Sosem volt több esélyem a hízásra, mint egy-egy tanulmányút, vagy vakáció során, persze csak akkor, ha igazi házi ennivalót kaptunk. Ezen belül a déli konyha, lévén szegényebb vidék, különösen kalóriadús és nehéz. Rómától délre, ha azokra a papírvékony északi pizzákra hivatkozol, a pincér arcára nyíltan kiül az utálat. Szicília konyhája valójában rokon a miénkkel, azzal a különbséggel, hogy ők jóval szabadabban használják a zöldségeket, no meg ott a tenger is, de végül ugyanolyan bőséges és nehéz, mint a miénk. A legnagyobb élményt az igazi durumbúzából készült tészták jelentik, amik egy rágógumi rugalmasságával viselkednek a fogunk alatt. Igazi kuriózum volt még a hagymás narancssaláta (ezzel később találkozunk még itt), a rengeteg pisztácia és mandula az édességekben, az élő és antik arab és spanyol hatás és persze a fügekaktusz, meg a citromlikőr, a limoncello. Most egy tipikus szicíliai édességek idomítunk japán teával. A cannolo eredetéről megoszlanak a vélemények a szó állítólag a bambuszra utal, amit a tészta feltekerésére és kisütésére használta, mások szerint a cannolo ágyúcső. Ha az, akkor jó nagyot szól. Aki tud, vegyen inkább készen, aki nem, készítse el, a következők kellenek hozzá:
250 g |
liszt |
25 g |
háj |
25 g |
cukor |
½ citrom |
leve |
továbbá |
egy kis pohárnyi aszúbor |
Miután mindezt összedolgoztuk, a tésztát ki kell nyújtani, 10x10 cm-es négyzetekre darabolni és egy megfelelő eszközre feltekerni. A legjobb, ha ez olyan anyagból van, amire nem tapad rá, de próbálkozhatunk egy feldarabolt, seprűnyél vastagságú faléccel is. A feltekert és állni hagyott cannolokat lehetőség szerint zsírban ki kell sütni. Az így elkészített tészta becsomagolva akár egy évig is eláll, persze frissen finomabb és a hangyák is könnyen megtalálják. |