Shizuoka   shincha


 

Shincha évad

shizuoka pipacs

A tea kóstolóban nem csak saját teáinkat kóstolgatjuk, de megpróbálunk minél szélesebben meríteni a japán teák kimeríthetetlen választékából. Első utunk Shizuokába vezet a japán teapiac legnagyobb területére. Ma kis túlzással a japán tea szinonimája a shizuokai tea. Éghajlata miatt nem szerepel az eredeti teatermő területek között, a mai tömeges méreteit az 50-es években direkt erre a területre kifejlesztett hidegtűrő fajták telepítésével érte el. Shizuoka túlnyomórészt sencha, estleg kabusecha termő terület, semmiben sem a legjobb, de a teák átlagos színvonala magasabb, mint más tömegtea tertületeké.

Már írtunk a teák évjáratáról és ott arról morfondíroztunk, hogy nincs két egyforma tea, térben és időben is változik a teák jelleme és zamata. Most egy shizuokai sencha kölyök, annak első példánya, egy shincha került a kezünkbe


shizuoka shincha bag

A shinchák esetében nem szokás megkülönböztetni, hogy milyen ültetvény - árnyékolt, sencha, gyokuro, vagy más - első teáját adja. A shincha feladata demonstratív, ezzel mutatja meg az ültetvény, a teamester, milyen év vár ránk. Meg persze ez az év első teabiznisze. De a senchára is várni kell még legalább július közepéig. A klímaváltozás az oka, vagy sem, nem tudni, de a legöregebb teakertészek sem emlékeznek ilyen évre, ilyen shinchára, mint amilyet az idén ihatunk.

 

Először is az új tea az idén szokatlanul édes, az első benyomás mögött pedig még nem átláthatóan gazdag. A Koyamaen Shincha Kin tavaly egyöntetűen édes, árnyékos, finom ízei után idén különleges, de nehéz lecke. Illata tojásos (!), tojáshéj, az első felöntés után leszűrt tea kénes illatú! Felöntése először nyílt, erős, néhányunknak kissé kesernyés (ez tavaly teljesen hiányzott), második felöntése tolakodóan, frissen kesernyés, a hermadik felöntésben újra visszavonul a barikádok mögé, negyedszerre csípősen tolakodik, ötödszörre ellágyul. Nem tudni milyen tea lesz, az a gyanúm, hogy sokat kell majd dolgozni a megszokott ízek kikeveréséért. Úgy tűnik, hogy idén eltűnik egy-két sencha kategória, összeszűkülnek a felső kategóriák, alul meg mindegy mi van. A matcha érezhetően teljes ízű lesz, az alsóbb kategóriákat teljesen felszippantja a gyógyhatású készítmények piaca.

A shizoukai shincha kinézetre nyírt, nem válogatott ültetvényes tea, a finomra sodrott tűk törmelékkel vegyesek. Felmelegítés után shizoukai illatok keverednek koreai teák illatával. Ezen azt értem, hogy különösen élesre sütött illat foglalja el a szaglóhámot, nem füstüs, de pirított. felöntve gazdagon gyümölcsös illat száll fel, ami az ízlelés során szertefoszlik, vajas, szétomló, közepesen hosszú ízeket maga után hagyva. Második felöntése méregerős, a harmadik szúrósra hegyesedik, a gyümölcsök eltűnnek. A shizoukai tea mindvégig adta a formáját: tea volt, tea lesz, a teagyárból. A tömegtea régiójában a legjobb kistermelők a lágy, légies, gyümölcsös és a bikaerős ízek között egyensúlyoznak. Nekem mindennap egyforma, kezdő teásoknak pedig egyértelműen jobbak a kyuusui és a kyotói édes teák. Mindenesetre nagy örömünkre szolgált, mert a hanyag broken külső mögött magas átlagszínvonal mutatkozott.

Ami a kereskedelmet illeti, folytatódnak az eddigi tendenciák, a gyatra minőségű teából készülő palackos teák árfelhajtó hatása nagy.

Akinek van félreteheti, akinek pedig még nincsen teás tapasztalata, intenzív leckékre számítson, idén megjósolhatatlanul sokféle lesz a japán tea íze.

 

shizuoka shincha 08

Középen az első, jobbra a második, balra a harmadik felöntés.

shizuoka shincha cups
 
shizuoka shincha 08 in bizen

A shizoukai shincha mintákat köszönjük Honda Hirokonak.

 

 

 
Ugrás az oldal tetejére