Sencha   Shuppin   Cha


 

                                            Sencha Shuppin cha shuppincha írásjelek Tea, kiállításra

shuppincha in hagi set

A tea, ami csodálatból, értékes tárggyá, élvezeti cikké lépett elő. A teapartyk kedvelt játéka, időtöltése volt az egyes teákhoz kapcsolódó „kvíz”, ahol a résztvevőknek a tea fajtáját, származását kellett kitalálni, egyúttal a tea tulajdonságait kellett megfelelő művészi párhuzamban lefesteni, vagy megénekelni. Tulajdonképen ezek a teapartik voltak a ma is létező kereskedelmi és nem kereskedelmi teaversenyek ősei. A teaverseny olyan esemény, amire mindenki a legfontosabb, a tudását legjobban reprezentáló teákat viszi. Tulajdonképpen ehhez kapcsolódik a teák művészi elnevezése is, nem létezhet tea név, vagy cím nélkül.

exhibition tea

tea kiállítás
A japán tea fejlődéséhez, különösen a korai időszakban jelentősen hozzájárultak az olyan társasági összejövetelek, amelyeken a tea és a hozzá tartozó eszközök igazi főszereplővé léptek elő. A Song dinasztia nagyrabecsült, csodált tea luxusának használati tárgyai az ilyen teatársaságok kiállítóstandjaira kerültek. Nem véletlen, hogy az első tárgyak, amelyek teával kapcsolatosan Japánba kerültek, a finoman lakkozott danák, amolyan standok voltak, amik ma is fontos szerepet töltenek be a teaszertartásban. Erre kerültek az első chawan teáscsészék és díszes teatartókban maga a tea.


Nakazato vizslat

Április 11. Még hideg van, mi legyen?


irefuda vizsgál

Erre gondoltam - melyik is volt az?


A teaverseny a gyártó teaüzemben végzett, feszültséggel teli, nagy jelentőségű, teakiválasztás, keverés utolsó állomása. A szedés és a feldolgozás nagy precizitást igénylő munkája után másfél- két hónappal az asztalra kerülnek az egyes ültetvények tételei és innentől a teamester kezében van az üzem jövője. Dűlők, tételek, sőt évjáratok kerülnek sokszáz(!) kóstoló csészébe, ezekből fog megszületni a cég 2-3 tucat teája. A legjobb önmagában is a legjobb tea lenne, de azt is tovább keverik finomítják. Stílus, pénz, piac, klímaváltozás. A teaverseny udvarias, de kíméletlenül objektív. Egyéni képességeket vesz számba a teafelismerés, teákról dönt a teaszövetség, egyúttal új utakat jelölve ki, hosszú távra.

 

tea vizsgálat

Nagy cég - nagy gond

 

sencha shuppincha

 

Nagahiro Yasumori egy kereskedő, tulajdonképpen saját teák – értsd márkák – nélkül. Kereskedőnek is kicsi. Teái az Uji, nagyrészt hagyományos módszerekkel dolgozó, idős teatermelőinek stílusát tükrözik. Ez itt a legjobb minőségű senchája, ettől nem megy tovább. A neve Shuppin Cha. A kanjik jelentése – termelés – bemutatás – tea. Tea, ami már kiállításra mehet.

shuppincha sencha elkészítve

shuppincha infused

Az idei, 2007-es Shuppin cha kategória nagyon erős. Gazdag, robbanékony, de nem indulatos, vehemens, hanem ereje tudatában lévő tea versenyző. Első felöntésében záporoznak az ízek. Második felöntése éles, kesernyés erő, harmadik felöntése finomodó, de továbbra is keserű, negyedik felöntését már egyszerű, tét nélküli versenyzők is megkóstolhatják. Ötödik, hatodik felöntése után a csésze finoman virágos illatú. Nem tudom, hanyadik lehetne, nekem a részvétel fontos volt.


  

 

 

 

 
Ugrás az oldal tetejére