Szegények   teája     Sencha   Yuzuki


Szegények teája  Sencha Yuzuki
 
Nehéz időkben a luxus leértékelődik. Egyre lejjebb csusszan a szint, ami felett ezt a szót egy tárgyra, pillanatra, ételre rátűzzük. Egészségesebb lett volna talán, ha ez a szint mindig ott marad fent és nem veszünk ezt-azt, nem iszunk és eszünk ezt azt. Utólag sem tartom luxusnak néhány igen drága tea eszköz beszerzését (nem mondanék árakat), ami nélkül voltaképpen meglennénk. Lehet, hogy luxus volt plazmatévét venni, amikor még másnak sem volt, de az is lehet, hogy luxus voilt ilyen teaházat építeni Debrecenben. Luxus az, ami nem hasznos abban a pillanatban és később sem igazolja hasznosságát. Ilyen meggondolással luxus lehet egy értéktelen dolog birtoklása is. De ha valamivel mások hasznára voltál, mégha aránytalanul is sokba került Neked, akkor az nem luxus. Legfeljebb az adott viszonyok között drágának mondható. A hasznosság szentesítheti a luxust.
Szegények teája  Sencha Yuzuki
 
De most olyan időket élünk (sok év óta folyamatosan "kezdünk élni"), amikor a luxus szintje kitárt szárnyakkal egészen alacsonyra száll. Amit pár éve még mindennapos betevőnek vettél, most nemhogy visszateszed a polcra, de el sem veszed. Anekdoták sorát meséljük egymásnak a lejáratközeli termékek polcánál tett kirándulásainkról, gondosan ecsetelve mi mindenre lehet bukkanni. ha az embernek szerencséje van. Nem nézzük már mi lenne egszségesebb, jó lesz amaz is. Így van ez a teáknál is. Pár éve még osztogattuk, a magyarok pedig vedelték a gyokurót - mostmár garantáltan nem. Nyugodjanak meg, nekünk is ünnepnap, ha drága teát ihatunk. A dollár - yuan/jen -  forint Bermuda háromszögében elsüllyedő életszínvonalunk gondos mérlegelésre késztet minket is, amikor teát választunk - ez sem baj.

Van alkalmazkodóképességünk és vanak nevetséges cselek, önámítás, ami lehet stratégia is, például nem iszunk, kevesebbet iszunk, vagy valami nagyon olcsó teát veszünk - leszokunk az elmúlt idők luxusáról - de ez érdekes módon  a mindennapok luxusának számító tea esetében nem megy. Emlékezzenek, milyen boltok voltak nyitva folyamatosan az ötvenes évektől kezdve mostanáig - dohány, ajándék, tea, meg esetleg szemüveg, minden más százszor bezárt és újranyitott.  Az olcsóbb filteres tea sem megoldás, mert arányaiban sokszor drágább, mint bármilyen hasonló kategória.  A filteres tea - értsd kisebb adagra csomagolt tea - olyan mint a csíkokra vágott és úgy értékesített egészségügyi papír, a szemenként árult gyógyszer (ez tilos), a szálanként árult cigaretta  (ez is tilos).  Csökkenthetjük a szokásos tea szokásos adagját, így több alaklaomra jut, mígnem felhígul a mindennapi élvezet - kőleves.
Inkább megpróbáljuk és kóstolunk teát az árlisták legaljáról és legfeljebb nem olvasunk értékeléseket. Lemondunk a középről választás büszkeségéről.

Szegények teája  Sencha Yuzuki
Pedig ez nem feltétlenül baj, kár, hogy nem hamarabb kezdtük. Egy jó gyártó legolcsóbb teájának is jónak kell lennie.
Ma az Uji senchák közül a legolcsóbb a 6-700 yenes kategória. 
Sencha Yuzuki Marukyu Koyamaentől.

Melyik árfolyamon számoljam? A lakáshitel előttivel, a gyurcsány-orbán utánival, vagy a végtörlesztőssel?
Ma ez a tea itthon 4000 Ft fölött van mindenféle kereskedelmi haszon nélkül. Egy japán átlagfizetés 400 csomag (40 Kg) alap senchát ér.
A magyar 40 csomagot (szállítással, adókkal együtt), ha csupán a tea árát nézzük 76 csomagot.
Van persze ettől olcsóbb sencha is a piacon, de nem bolti forgalomban, hanem a filteres teák és még inkább a PET palackos teák piacán. Ezek a teák is viszonylag drágábbak a hatalmas és dinamikusan növekvő kereslet miatt.
PET palakos teát iszik a világ. 

 
Szegények teája  Sencha Yuzuki
 
6-700 yennél kezdődik az a sencha, amit be lehet mutatni önálló ízvilágú teaként.
Önmagában is iható, de nem elsősorban élvezeti teaként szolgál, hanem mindennapi igáslóként.
Mi most szegényedő napjaink szertartásaira fogjuk be eleinte kelletlenül, mint az új társbérlőt, aztán nagy tisztelettel, mert nagyon tisztességes útitársként viselkedik.

A Marukyu Koyamaen senchákban két vonal fut párhuzamosan.

Yuzuki
Takaragi
Horaien
Unjyo

a hagyományos szúrós éles Uji tea vonal


Shigaraki
Kotomidori
Shuei


barátságosabb, melegebb krémesebb zöld tea vonal

A Teki Teki kezdetben csúcstea, nem tartozik sehova, külön életet él, édes, majd mélyülő ízeiben  találkozik a két vonal, mint a két szovjet front Berlin alatt.

A Yuzuki és más Uji senchák a legalsó, legolcsóbb kategóriában - ha gyengébbek, egynemű, keserű teák. A jobbak - és sok ilyen van, nemcsak ez a Yuzuki - meleg, kerek felhangot kapnak, leginkább gesztenyére és dióra emlékeztető jegyekkel. Ez a sütött zöld teák jellemzőit csempészi vissza a gőzölt teák mocsarába. Ezekkel a teákkal igazából nem sok dolgunk van. Mivel enyhíteni igyekeztek élességüket, tovább segíthetjük, finoman 65-70 Co fokra visszahűtött vízzel, kezelhetjük nagyon finom mozdulatokkal és akkor visszaköszönnek régi szép emlékek régi szép teákról és társaságokról. A testünknek meg ez is jót tesz. Lágyan, finoman hullunk alá az éjszakába.


A tea neve Yuzuki 
弓 月.  Zuki’ azt jelenti Hold, ‘yu’ pedig kényelem, komfort, gyógyulás. Így a sencha Yuzuki a gyógyító Hold.  Ránksüt szomorú alkonyokon.
Mielőtt elérzékenyülnének, legyen világos: a szegények teája nem itt kezdődik. Ez még csak a dolgozók teája. A szegények teájához sokat fel kell még tudnunk adni mindennapi szokásainkból. A szegények ezt a teát már csak kirakatból nézhetik.  És sajnos egyre többen vannak.

 
Szegények teája  Sencha Yuzuki
Első felöntés
Szegények teája  Sencha Yuzuki
harmadik felöntés
 
Ugrás az oldal tetejére