Matcha   Aoarashi


matcha aoarashi japán zöld tea

Matcha Aoarashi   aoarashi matcha kanji  Nyári vihar, kék hegység  

 

Ez a Koyamaen matchák legelső, avagy legolcsóbb tagja, a belépő egy nagyszerű, tíz elemből álló sorozatba. Ha meg kíván ismerkedni egy új, addig ismeretlen gyártóval, kezdje az árlista alsó harmadával, ha az jól működik, akkor valószínű, hogy a fentebb posztoló teák/borok/csokoládék is megfelelnek az elvárásoknak.

Az Aoarashi szó szerinti jelentése vihar/szél a kék hegységben. A kék hegység most és itt nem tulajdonnév, nem az Uji környéki hegyeket jelenti, akkor viszont miért kék? Azért, mert az aoarashi egy a köznyelvben is meggyökeresedett a japán évszakokat jelölő együttes.

 

aoarashi matcha japán zöld tea
 
Aoarashi a nyár fuvallata, energiától duzzadó, nap keltette áramlás, nyári vihar.  A gyártó nem árulja el, van-e teában nyári szedés, vagy a név tisztán spirituális eredetű.  Aoarashi a nyári vihar, de az Ao a kék/zöld itt az élettel teli tiszta kék hegységet jelenti, így aoarashi átvitt értelemben a kék/zöldből eredő energia, a kék hegység energiája, a tea energiája. 

Az Aoarashi érzékelésekor az első jegy nem valamilyen sodró lendület, hanem szemcsés, tapadó, a nyelv alatt húzódó ív, ami lassan emelkedik a szájpadlásra és hullámzik tovább. Keserű és édes, fanyar és telt váltja egymást lassú hullámokban fel-le, előre-hátra. Árapály – mondja női felem; friss festés, mondja durva énem. 

 
matcha aoarashi készen
 
 A Senju Kannon (az ezer karú kannon) alárendelt istenei a szél ura és a mennydörgés ura, több japán buddhista templom ragyogó díszei. Kettejüket további 28 szolga kíséri. Ábrázolásukban, bár egymásból erednek, szél és mennydörgés jól érezhetően egymásnak feszülnek, kettejük energiával teli harcát csak a nyugodtan szétterülő arany háttér enyhíti. Az Aoarashi vihara az időben enyhül. A repülőgépről, agyártás után 10 nappal levéve, sugárzóan erős és szép, később hullámzóra szelídül. Ára szerint kezdő matcha, valójában jobb, ha kis ismeret és tapasztalat támasztja alá az új kapcsolat kezdetét. A teát itt kóstolhatja meg
 
 
 

 


  
Ugrás az oldal tetejére