III. A RAKU

 
      chojiro1
 

 

  Van egy mondás, ami szerint az első az Ido, második a Raku, harmadik a Katatsu (hozzátehetnénk, mióta az Ido csak múzeumi darabokból áll, a szerepét a szólás második helyén átvette a Hagi kerámia.)  A chanoyu fejlődésének érett időszakában a legfontosabb japán kerámia a Seto stílusú kerámia volt. A Seto a tenmoku leszármazottja,  megjelenésben tisztább, egyszerűbb, néhány formai újítással ( ezüstözött, vag aranyozott perem).

  Tensho 14. évében (1586-ban) egy - a szövegek szerint Sen no Rikyu által favorizált  - újfajta chawan bukkant fel több teabeszámolóban – egy raku teáscsésze. A csészét, mint Sôeki (Rikyu) csészéjét említik. Ekkor még sehol nem bukkan fel a koreai raku mester  Chôjirô  neve, a csészéket inkább  Juraku kerámiaként emlegetik. 1579 és 1586 között több, a források alapján  raku kerámiaként azonosítható  csésze leírása maradt fenn, kivétel nélkül vörös mázú Sôeki (értsd Rikyu) vonalú csészék.


 A raku csészék legfontosabb jellemzője, hogy

1. nem korongon készülnek, vonalukat  mind egyedileg, kézzel formázzák;

2. nem szokásos, hanem raku kemencében égetik;

3. a kerámiára aplikált mázban alkalmazott fémkomponensek a kemence tejesítményéhez igazodva megfelelő égetési  hőmérsékleten válnak "aktívvá". A vörös raku 7-800 Co-on, a fekete raku 1000 Co körüli hőmérsékleten áll be;

4. Az így előhívott máz jellegét hirtelen megszakított égetéssel, gyors hűtéssel rögzítik; 

5. A rakucsésze egyebekben követi az Ido csészéknél leírt formai esetlegességeket.

Összességében a kézzel formázott, tehát szobrásztechnikával megalkotott, nyers alaptestre megfelelő művészi előrelátással és tervezéssel, de a pillanat akciójában, a véletlent sem kizárva kerül fel a ruha.  A raku a szó szoros értelmében vett, igazi érzéki művészet.

 

 

  Chôjirô 


  A raku család első három generációjának munkái mind vörös és fekete kerámiák voltak, matt, száraz, opálos felülettel. A Raku család alapítójának  Chôjirôt tartják, akit Jôkei (1561-1635) majd Nonko követett. Mindazonáltal a raku archívumból 1957-ben  egy olyan forrás került elő, aminek alapján joggal feltételezhető, hogy  a Nonko előtti ős-raku nem egyetlen ember keze műve, hanem résztvett benne Sôkei, Sômi és  a második generációs  Chôjirô  is, aki Sômi lányát vette feleségül. A második  Chôjirô  fiatalon halt meg, felesége visszatért családjához és ő is kerámiaégetésből élt. Az ő darabjait Ama kerámiának nevezzük. A korai raku munkák nagy részét szinte lehetetlen pontosan beazonosítani, csak formai jegyek alapján gondolják ehhez, vagy ahhoz a mesterhez tartozónak.  Magát Chôjirôt sem tudni pontosan, mikor született, azt tudjuk, hogy 1589-ben hunyt el és ma is az ő Hideyoshitól kapott nevét viseli a múzeum, az iskola, a művészeti irányzat; Chôjirô egy koreai, mások szerint kínai származású keramikus volt, aki az 1500-as évek második felében Sakai városában, sok betelepült koreai kézműveshez hasonlóan tetőcserepeket gyártott és abban a szerencsében lehetett része, hogy az ő cserepeivel fedték be  Toyotomi Hideyoshi (1537-1598) egy máig emblematikus épületét, a Jurakudai-t. A raku kerámiát kezdetben  „ima-yaki”-nak hívták, ami szó szerint „most születőt” jelent, olyan „avantgard tárgyat, ami előzmény nélkül, a művész és anyag pillanatnyi együtthatásának természetes eredője. Ez a technikára utaló elnevezés a későbbiekben változott juraku-yaki-ra és arra utal, hogy Chojiro munkáit Hideyoshi ajánlásával, a Raku kínai írásjelével ellátott pecsétjével mutatja be. A Raku elnevezés a fentebb is említett Jurakudai palota nevéből származik, amit viszont a Momoyama időszak leghíresebb építészéről neveztek el.  

 

 

  A Daitokuji templom Ryôkôin altemploma őrzi azt a Rikyunak tulajdonított, több, mint 50 sablont, amit 1560 körül készített az akkor teaszertartásokon használt eszközök azonosítására. Magukra a sablonokra jegyzeteket készített, például a következőképpen:

"Eiroku (1562) első havának 4.napja: Sôkyunál láttam , immár másodszor Daikokuan (Takeno Jôô-ét) A felső és az alsó máz is nagyon finom, kissé vastag. Az alapagyag világos vöröses árnyalatú, és nagyon finom szemű. A belső máz mint egy hócsúszda (nadare). Két ujj jelzés (aláírás)"


 rikyu sablonok

Az ehhez hasonló naplószerű viselkedés ma is fontos módszer tea, vagy akár bor kóstolásakor, de Rikyu egyedülálló volt abban a tekintetben, hogy a teát övező formavilágot is rögzítette. Rikyu állandó kapcsolatot ápolt az eszközöket gyártó kézművesekkel és amellett, hogy saját esztétikai figyelmét éberen tartotta, ha lehetett maga is hatást gyakorolt a műhelyek munkájára. Bár a raku születését a hagyomány Hideyoshi, Rikyu ésChôjirô hármas kapcsolatában véli felfedezni, az első raku műtárgyra vonatkozó nyom egy teaszertartás leírása 1580 12. havából, amit Rikyu tartott két másik teamester számára:

 

   "A tizenkettedik hó 9. napja, Sen Sôeki találkozója (szertartása) Sôkyu és Sôjival. Tárgyak: szív alakú, csepp formában hajlított vízforraló  felakasztva; első megjelenés. ... tokonoma - Dongyang Dehui faliképe, vele szemben egy leveles tea tároló edény (hata no soritaru chawan)...  a szünet után (chôzu no ma) a tokonomán egy nyílhegy szájú teaváza Kiri no Hashi fehér szilvavirággal.... peremes teáscsésze, lakkozott teatartó..." A kutatók úgy hiszik, hogy a vas vízforraló Rikyu vasművese Tsuji Yojirô műhelyéből származott, míg a csésze Raku Chôjirô egyik legkorábbi csészéje lehetett, talán a Kôtô nevű, vörös raku.

 

                           raku                         

                                 Tekisui Képzőművészeti Múzeum Ashiya, Hyogo

 

 

  A csendes, vidéki életet élő, valószínűleg cserépgyártó kézműves tehát valamikor 1580 táján ismerkedhetett meg Sen Rikyu-val. A szoros alkotói együttműködés, a szegényes technikából előnyt kovácsoló, stílusteremtő tervezés hozta magával az architektonikusan esetleges és esetlegesen tökéletes teaeszközök, csészék, víztartók, vázák, füstölőtartók új stílusát. Rikyu közvetlenül résztvett a tervezésben, a fentiekhez hasonló papírsablonokon határozta meg a csészék és füstölőtartók alakját. A műhely tagja volt Chôjirô mellett Tanaka Sôkei, aki egyúttal Chôjirô feleségének nagyapja volt, továbbá fia Sômi és Jôkei. A tény hogy Rikyu szerzetesi neve Tanaka Sôeki volt, arra enged  következtetni, hogy a munkakapcsolaton kívül valamiféle rokoni kapcsolat is lehetett közötte és a Raku család meghatározó alakja Tanaka Sôkei között, (egy Rikyuról halála után készített hálaadó kép és annak felirata alapján nagy valószínűséggel a fia lehetett),  de a Raku család korai életrajzi adatai nagyon talányosak. Az biztos, hogy a raku kidolgozásában mindannyiuknak meghatározó szerepe volt.  1585-től a szándékoltan asszimetrikus, tökéletlen formákból építkező raku csészék egyre gyakrabban bukkannak fel a szertartásokon, mígnem meghatározó stílussá váltak.

 


                              kichizae4

A raku ma világszerte ismert és tulajdonképpen kétféle kerámiakészítési technikát értünk rajta, bár kezdetben csak a Raku család által készített kerámiák összefoglaló neve volt. Az iskolát teremtő Raku család kisebb-nagyobb zökkenőkkel, évszázadokra visszavezethetően, mint minden rendes iemoto ház mindmáig él és átalakulva, a korhoz idomulva, de követi eredeti stílusát.  Mai „uralkodója” XV. Raku Kichizaemon háza és mindmáig használt szerény műhelye a kyotói császári palota nyugati oldalán található, hamisítatlan kyotói stílusban épült, részben látogatható múzeum is.  (Az eredeti Raku ház a császári Palotát 1854-ben felemésztő tűzben megsérült, a jelenlegi épület, az eredeti felújított változata. Kichizaemon, aki tanulmányait már többek között olasz képzőművészeti iskolákban is folytatta a hagyomány fantasztikusan szép, nemes, modern továbbvivője. Munkáiból tavaly óta a Sagawa Művészeti Múzeumban nyílt kiállítás, amit idén őszig lehet megtekinteni, honlapja,  japán nyelven, itt elérhető. A raku család és múzeum honlapja a teljes életfával itt található.

                            kichizaemon raku

 

 

           chojiro13

 
Ugrás az oldal tetejére