Chasen teapamacs típusok
Ahány ház, ahány iskola, annyi chasen. Itt, most csak néhány alaptípust kívánunk bemutatni. A chasen minőségét az anyaga, a színe és a bambuszpálcikák (hasítékok) száma határozza meg.
|
Az anyag minősége szerint külön kategóriát képviselnek a koicha (sűrű tea) elkészítésére alkalmas pamacsok, ezek értelemszerűen jóval keményebb anyagból készülnek, általában hiányzik a belső összekötözött pamacs és a pálcák vége nincs behajlítva. A koicha elkészítése türelmes, nagy odafigyelést igénylő munka, amivel a teából csokoládé sűrűségű és állagú pasztát kell készíteni, majd felverni. Ezért meredeznek szálkaként a koicha chasen erős bambuszszálai. |
|
 |
.Az előzőekben már említettük, hogy különös becsben állnak a fekete bambuszból, vagy a barna színű, patinás bambuszból készült pamacsok. |
|
 |
A bambuszpálcikák száma meghatározó jelentőségű egy chasen megítélésében. Minél több a pálcika, annál nagyobb munkát jelentett az elkészítése és természetszerűen annál finomabb teát készíthetünk vele. A közönséges chasenek 80 pontosak, csak azért vannak, hogy legyeb olcsó, mindennapos chasen is. Az igaziak 100, vagy 120 pontosak. Itt jobbra egy standard, 120 pontos usucha chasen.
|
|
 |
Ha az ár a döntő, akkor senki sem rúghat labdába a kínai chasenek mellett. A problémát csupán az jelenti, hogy radírként viselkednek és meglehetősen korán elhasználódnak. |
|
 |
A chasent gondozni kell, már amennyiben nem akarunk minden teához újat vásárolni. Erre való a chasen tartó, amit fából, fémből, kerámiából gyártanak és a még nedves bambuszszálakat szépen, formába rendezve tartja. |
|
 |
A chasen részei |
|

|
| |