A RO TÜZE

 
          mentori buro with hishaku2.jpg  

  

   Hordozható ro tűzhely. Minden igazi és mégsem. A kanna öntöttvas helyett alumíniumötvözet, a bronzpalást festett, a hamut finoman szórt fémpalást imitálja, a tűz pedig mintha igazi, faszénnel és minden kellékével rakott tűz lenne, jelen is van minden kellékpedig elektromos izzószálból táplálkozik. Elől ennek ellenére a félköríves maekawarake vigyáz arra, hogy ne pattanjon ki szikra a vendégekre. Így kell hagyományt őrizni.


   A Maekawarake, ez a félhold alakú kerámiadarab a ro nyílásában úgy van beállítva, hogy bár véd a szikráktól, de nem takarja el a tüzet, magassága pedig éppen megfelelő ahhoz, hogy huzatot biztosítson a mögötte fekvő faszénnek. A formát állítólag maga Rikyû találta fel egy Shintô ünnep alkalmával széttört szakécsésze darabjából kiindulva. ( A szaké és a szakéivás is misztikus élet-halál-termékenység szimbólumokkal tagolt, a szakés csésze egyenesen a Nap megtestesülése, amit az ünnep, mintegy az áldozat végén szét kell törni. Így hát a furo és a ro hamutengerében a teának melegedő víz alatt a Nap kel fel.

 
  
   Gotoku 

A ro tűzhelyében már nem a felülről belógó jizai tartja a kannát, hanem egy masszív, de viszonylag kicsi (15cm széles  8,5 cm magas) öntöttvas állvány tartja alulról. Ez a gotoku. Yamada Sohen (1627-1708) művében, a Chado Yorokuban (Fontos feljegyzések a Tea Útján) van egy  érdekes anekdota arról, hogyan kapta a nevét a gotoku. (A gotoku állványt jelent de egyúttal öt erényt is.). Nos a könyv szerint élt egyszer egy szerzetes, aki könyvolvasás közben teának való vizet forralt. A vízforraló kannát a szokásos (ma is sok helyen látható) tűzkarikára támasztotta, de a víz állandóan kifutott és elvonta  figyelmét az olvasásától. Végül, megunva az örökös állítgatást a tűz fölötti láncra akasztotta a kannát. A láncot és kellékeit pedig jizainak nevezte el, mondván a kanna mostmár ott lóghat, ahol kell, de "saját akaratából". A véletlen úgy akarta, hogy létezett egy buddhista szöveg is, ami a hat fő erény sorolta fel (rokutoku), melyek közül a legelső éppen a saját akaratból fakadó lét erénye. Mivel ezután az erény után összesen öt marad hátra (gotoku) ezt mind megtestesíti a vas állvány, mert a legnagyobb erényt mutatja, mármint azt, hogy a tűz felett képes tartani a vizet. (a kannában)

 

 

gotoku ro.jpg 
 
   Manapság alapvetően kétfajta gotokut használunk a teavíz kannájának a megtartására. A kettő közül a nagyobbik alján teljes karika található és a mélyített ro tűzhelyben áll szabadon. A másik, félköríves fajta a hordozható tűzhelyekben használatos és elhelyezését szigorú szabályok kötik. A kettő keresztezése, a kis teljes karika formájú gotoku szerepel annak a három szertartásnak a tűzhelyében, ami fölött öntöttvas, nyeles, csőrös kannában (tetsubin) melegszik a víz.   
 gotoku pict.jpg
 

  A ro formái 

 A ro tehát a téli, tatamik közé süllyesztett tűzhely, illetve annak hordozható formája, ami készülhet fémből, fából, kerámiából. A ro alakja tulajdonképpen független a belekerülő kannától, csupán három különböző méretben fordul elő, ettől függetlenül nincs két egyforma darab.  

 
 yde buro  

  Egy érdekes kombináció. Egy széttört, de "mégsem annyira" yatsuburo, rajta egy tök kamával. Gazdag embereknek.

 
Egy űrhajós, formatervezett Mentori buro. Alul lakkozott bronz, felül gyönyörű öntöttvas. 780.000 forintért lakása dísze lehet.
 mentori buro modern
 keramik ro  
Lakkozott kerámia ro, beépített elektromos tűzhellyel. Maga a ro 50-60.000 forintba kerül. A kerámiatűzhelyek anyagválasztása díszítése ugyanolyan gazdag és szerteágazó, mint bármilyen japán kerámiatárggyé.
 
 Egy igazi, ritka, fémműves, ötvös gyöngyszem. Majdnem milliomos. 
 fujiyama buro
 ro gama  
Zárt Ashiya buro. Furcsa, mert nyitott tűzhely, mégis zárt. Már 300.000.- Forinttól kapható. 
 
Ha jobban szeretne egy fix teaszobát, íme a beépíthető tűzhely, elektromos  csatlakozással.
 nonoda-ro elektronic
 
Ugrás az oldal tetejére