A CHASHAKU KÉSZÍTÉSE

 

         chashaku  

 A chashaku elkészítése nem különösebben nehéz, legalábbis nem nehezebb, mint a politechnika órán fakanalat, vagy kalapácsnyelet faragni. A kulcsszó itt is az anyag ismerete és a türelem. Bár kell hozzá néhány speciálisabbnak mondható fanyűvő szerszám is és nehézzé teszi a munkát a bambusz erősen rostos szerkezete, az igazi nehézséggel mégis akkor találjuk szemben magunkat, amikor a chashaku tényleges szépségét kívánjuk megragadni, mitöbb létrehozni. Jó anyagválasztás, nagy türelem és sok gyakorlat kell ahhoz, hogy a chashakunk képes legyen egy név fogadására.
A legfontosabb tehát a megfelelő anyagválasztás, színben, mintázatban, a csomók jellegében, stb. A teaszedő készítéséhez használt bambusz "érlelt", pihentetett, azaz száraz bambusz. A legmegfelelőbb a kb. 3 cm átmérőjű bambusz.
 

 

cha higata

 
1. Vágjuk ki a kívánt hosszúságú bambuszt, ehhez visszavonhatatlanul meg kell terveznünk annak végleges képét (hova essen a csomó, legyen-e benne csomó, hova essenek a minták, stb. Az összes hosszra vannak is szabályok meg nincsenek, a standard hossz nyers állapotban kb. 25 cm-es csík.

 

 2. A chashaku szélessége anak legszélesebb részén (általában a fej közelében) legyen nagyjából 1,5 cm
 cha-bubun
 
 3. Az érlelt bambuszt most meg kell lágyítanunk, ehhez vízben kell tartani legalább 6 órán keresztül. Ezután néhány fogó és egy egyszerű gyertya segítségével hozzáláthatunk a bambusz meghajlításához, amire az első 5 cm hosszat használjuk. A hajlítás óvatosságot és türelmet kíván. A sikeres, sőt diadalittas hajlítás után hozzáláthatunk az elől pipázó fölösleg levágásához. 
  cha-futaetamecha-hitoetamecha-marutame

chashaku climb

 
 4. Kellő magabiztossággal felvértezve hozzáfoghatunk a chashaku végleges szélességének kialakításához. A legszélesebb rész közvetlenül a fej alatt van, ezt hívjuk kaisakinak. Fogjuk a chashakut egy satuba és az élezőkéssel testünktől kifelé mozogva, a pálca vége felé haladva vágjuk le a fölösleget. Próbáljuk most ugyanezt megtenni szimmetrikusan a másik oldalon is. Ha mindez sikerült, szinte megkönnyebbülés lesz a chashaku végének legörbítése. Ennek is igen sok fajtája lehet és természetesen kell belesimulnia a chashaku egészének a stílusába.

 cha-ichimonjicha-kensakicha-marugatacha-tokin

        Ichimonji            Kensaki             Marugata             tokin

 

 
 5. A csomó másik oldalát a chashaku hátoldalán egy rögös felület kíséri, ezt le kell simítani. A teljesen sima felület neve naogoshi, vagy sugoshi. Ha kissé hajlított, ívelt marad a felület, az a yamagatagoshi, ha viszont láthatóan bemélyül, majd visszatér a hátoldal síkjába, az az arigoshi. Kés és finom csiszolópapír használata kell hozzá. 

 

                        cha-sugosi

                           Chashaku sugosi

                       arigosi

                             Chashaku arigosi

 
 6. A tea könnyű kiszedéséhez a chashakunak jól kell illeszkednie a kézbe, ezért a bambuszpálca hátoldalát domborúra kell csiszolni, az éleket le kell gömbölyíteni. Először a kaisaki részt kell véglegesre vágni és csiszolni, azt a részt, ami a legvastagabb marad, majd a többit. a chashaku végének legömbölyítése után az utolsó simítások maradnak.
 
 
 7.  Ha készen vagyunk a chashakunkkal, hátra van még a tok és a doboz elkészítése. Emlékezzünk vissza reakcióinkra, amikor először kellett pénzt fizetnünk egy chashakuért és azt drágának találtuk.
 
              

 chashaku root

 

 A chashaku ma is bármilyen anyagból készülhet: bembusz, cseresznyefa, teakfa, műgyanta, fém, porcelán, a variációk, formák, stílusok száma végtelen. Az egyszerűségre, lehető leginkábbb természetközeli állapotra törekvő shoin stílus például az alábbi bambusz chashakukat kedveli. legbecsesebbek azok a darabok, amik a bambusz gyökeréhez közel eső részből születtek, meghagyva az eredeti csomókat és formákat, a lehető legkevesebb átalakítással. Ahogy a chasenek esetében itt is külön értéknek számít a fekete, vagy füstölt bambusz alapanyag.

Fontos, néha túlzott hangsúlyt is kap a teaszedő tokja és háza és a körészőtt mese. Annyi biztosan állítható, hogy a chashaku készítője, vagy a doboz készítője saját írásával festi fel a darab nevét és aláírását a dobozra, mindezeknek az elemeknek, tehát a teaszedőnek, doboznak, toknak, írásjeleknek és a tartalomnak öszhangban kell lenniük egymással, az még nem elég, ha a tokra az van írva: "Abraham Lincoln papírvágó kése".

 
 root
 chashaku root3
 
 
Ugrás az oldal tetejére