Tetsubin   japán   teáskanna   2.   rész


rutubo kozan cast iron kiln

5.Öntés 鋳造


A tetsubin vaskannák anyagához különféle vasötvözeteket használnak. Az ún. öntöttvas, vagy szürke vas a vason kívül kb 2-3 % szilikátot, és öntvénytől függően 2-5 %szenet is tartalmaz. Az eredeti tetsubin alapanyaga azonban nem ez a ma is ismert öntöttvas volt, hanem az ún vas homokból (különböző elemekkel természetesen ötvözött vasból) készült kanna 砂鉄瓶 , amit a hagyományos tatara módszerrel dolgoztak fel (ez ugyanaz az alapanyag és módszer, amit a kardok gyártásához is használtak. A vashomoknak nevezett vas alapanyaga nagy titántartalmú és kisebb széntartalmú magnetit (Fe3O4). A vasban előforduló szennyezőanyagoktól, más elemektől függően az öntöttvas megjelenése világos is lehet, ezt fehér vasnak hívják, ez egy csökkentett széntartalmú , de a magnetit alapanyagú kannához képest kisebb titántartalmú vas. A régi magnetit kannák megjelenése éppen az alapanyagnak köszönhetően sima, ragyogó felületű volt, anyaguk kristályos szerkezete miatt jobb volt a hővezetése és nagyobb volt a hőtűrése is, a kis széntartalomnak köszönhetően pedig kevésbé rozsdásodott. Kristályszerkezete miatt megütve csilingelő, éles hangot adott, ezért előszeretettel használták harangok gyártásához is.


tetsubin recept
Tetsubin vas kanna receptje, vasérc, ócskavas, molibdén, mész, stb

kozan kiln tetsubin.jpg
tetsubin kamayaki teáskanna igazítás

Az öntőkemencébe kokszot, szenet töltenek, felülre kerül a vas, és az ócskavas, majd az egymásra helyezett kokillákat, máskor szobányi méretű kemencét 1,300°C - 1,400°C melegítik, mielőtt az alapanyagokat belekeverik. Az olvadt fém egy speciális gyűjtőtartályba folyik, ahonnan az öntőformára hordják. A kihűlt öntvényformát szétszedik, a szívet pedig összetörik. A felragadt homokfelületeket levakarják, majd az egész felületet átcsiszolják. A felületre ragadt egyéb szennyeződéseket is eltávolítják.

 

 

 

 

6.6. A vaskanna aktiválása (釜焼)

Ezután egy rendkívül erős, irányított lángcsóvával, vagy újabb kemencés égetéssel, aminek a hőmérséklete 800 - 1,000°C körül van egy sötétszürke oxidációs réteget képeznek a kannán. Ennek a fázisnak több fontos funkciója van. Az aktiválás nélkül a teáskanna, csupán egy edény lenne, ahhoz, hogy vízminőséget javító öntöttvas vízforralóvá váljon elengedhetetlenül szükséges az aktiválás. Egyrészt ezzel akadályozzák meg, hogy a kanna rozsdásodni kezdjen. A faszénnel keltett tűzben a kanna jellegtelen agyagos megjelenésű, szürke felületén az Fe3+ ionok Fe2+ ionokká alakulnak, a kanna pedig sötét kékesszürke árnyalatot kap. Ez az utánégetés esetleg foltokban jelenhet meg a felületen ezért még többször, egyre finomabb anyagű fém csiszolókkal kezelik. Az utánégetés a kanna tulajdonképpeni bekapcsolása, aktiválása, életrehívása.

 

 

hibachiya on hibachi.jpg
  Balra faszéntartó kosár, jobbra a hibachi, egy hordozható faszenes tűzhely, rajta a gotokun ülő öntötvas teáskanna, mellette az öntöttvasból készült tűzrendező pálcika pár, a hibashi.

   A következő mester átveszi a nyers darabot, elenőrzi, hogy nem foltos, vagy repedt-e és hozzálát a kanna dekorálásához. A kannát először 300-400°C ra hevítik, majd a felületét az urushi (Toxicodendron vernicifluum-magyarul lakkfa, vagy szappanfa) polimerizált gyantájával kezelik. Ennek a külső-belső lakkozásnak az a feladata, hogy a vasban óhatatlanul keletkező réseket betömje.着色. Ugyanezt a feladatot a kommerciális kannákon fluoroplasztik műanyagok töltik be, amik közvetlen tűzre tételnél megolvadhatnak.
Ezt követően az Urushit magnetittel keverve kívülről hordják fel a kannára, ami már festő lakk is egyben. A festőlakk összetétele titok, használnak benne különböző színezőanyagokat, rozsdát, teát, ecetet.

  A kanna dísze a fedél és a nyél. A nyél lehet kovácsoltvas, ami az olcsóbb kannákra jellemző, vagy lemezből hajlított, intarziás, ami jóval drágább.
Összességében a kézzel készített kannák fényesek, kékesszürke, sötét árnyalatúak, éleik, kiszögelléseik élesek. Nyelük mindig nagy műgonddal készült, ad abszurdum a nyél határozza meg a kanna árát. A gyengébb minőségű kannák általában nehezebbek, és jól láthatóan nem hőkezeltek (nem aktiválják őket utánégetéssel), ami miatt a vízzel való kölcsönhatásuk el is marad. A kézzel készített kannák árát a sablon, az öntőforma kidolgozottsága és a kiegészítők határozzák meg. Az egyszer használatos öntőformával készített kannák ára csillagászati lehet.A tetsubin használata:A tetsubint csak és kizárólag a víz melegítésére használjuk.

  Az amerikai és német tetsubinok állandó védjegye a használati utasítás, miszeritn sose helyezzük nyílt lángra, vagy tűzhelyre, hanem készítsünk benne teát. Ez egyértelműen tea –perverzitás. Az igazi, kimagaslóan jó minőségű tetsubint lehet, de nem ajánlott gázlángra helyezni, hanem - amennyiben lehetséges – faszén parázson, vagy elektromos tűzhelyen, esetleg mágneses indukciós elven működő tűzhelyen kell használni.  A gázláng széndioxidot és vizet termel, ezért a lángon ülő kanna paradoxon módon rozsdásodni fog. Általában kerülni kell az olyan tűzhelyeket és indukciós tűzhelyeket, amik nagyon kis felületen melegítik a kannát, mert az hajlamos lesz a repedésre. Az új kannát több alkalommal töltsük fel vízzel, majd melegítsük fel. Amennyiben az új vas-szag nem távozik, tegyünk a vízbe keés gyömbért, vagy teát. Minden egyes alkalommal, amikor befejeztük a használatát a maradék vizet forraljuk fel a kannéban, majd öntsük ki. A kanna maradék hője teljesen ki fogja szárítani.

  Sosem szabad kimosni, vagy dörzsölni. A használat első hetei után vörös foltok jelennek meg a kanna alján, ami teljesen normális, a kanna felületén található ásványok reagálnak így. A foltokat nem kell eltávolítani.
A kanna belső felén kicsapódó vbízkövet sem kell eltávolítani. A régi kannák vastag, havas vízkőrétege értékesnek számít, a jó használat jele. Sose hagyjunk a kannában vizet állni. Amennyiben mégis így történne és a kanna rozsdásodni kezdene, akkor több alkalommal forraljunk a kannában vizet egy jó adag oolong teával, ami nagy antioxidáns tartalmával szép lassan megöli majd a rozsdát. Sose próbáljuk meg levakarni, vagy vegyszerekkel kezelni. A kanna felületét teába áztatott puha rongyal kezeljük, ez szép fényesen és tisztán fogja tartani. Ami a rozsdát illeti az nem a tea ellensége, csupán hosszútávon a kannáé. Márpedig egy jó teáskanna akár évszázadokig is kísérheti egy család életét
 
 
 
 
 
Ugrás az oldal tetejére