hoihin   és   hobin   japán   teáskanna


hohin005-2.jpg

  1658-ban, alig 60 évvel a chanoyu aranykora után, már új divat járta. A nagyurak között futótűzként elterjedt szokás, a privát kertekben épített teapavilonok és a közösségi tereken létesített mindenki teaháza mellett, Koreán keresztül új szokás érkezett Japánba. A Honchô Shokukan (Napjaink eledele) c. összeállítás szerint ebben az időben már elterjedt volt az utca népe között a leveles tea felöntése és fogyasztása, a könyv megjelenésének idején pedig már a nők között is az a szokás járta, hogy reggeli előtt „bancha módra” felöntöttek és megittak egy senchát. Mondanunk sem kell, hogy a leveles tea az alsóbb néprétegek mindennapi tea élvezetének számított, a tea emberek és a chanoyu ekkor még távol tartott magától minden ezzel kapcsolatos kezdeményezést. Paradox módon ugyanebben az időben a felfedezés részeg örömében Európa is hasonló teát szürcsölhetett, csak kissé öregebb formában, erről szintén kortárs holland-japán tudósítások számolnak be. A korabeli Japán (be)zárkózott társadalma szonjasan itta a Ming és Qing dinasztia Kínájának minden elérhető kulturális forrását, régi tea almanachokat fordítottak le és adtak ki releváns forrásmunkaként. A japán sencha és eszközeinek egyik eredeti forrásmunkája a szintén kínai eredetiből fordított „a leveles tea titkai” című összeállítás volt (Ye Zhuan – Sencha ketsu), amit először 1764-ben nyomtattak ki.

mokake kyusu teáskanna.jpg

Mokake (algával égetett), finom kivitelezésű japán teáskannák

A gyorsan népszerűvé vált leveles teákat egy furcsa, nyeles kannában szolgálták fel, kis csészékból, akár a szakét. Az oldalt nyeles kanna japán specialitásnak tűnik, pedig, mint sok minden más, ez is kínai eredetű, a XVI. Század közepéről származik és szintén a koreaiak fejlesztették tovább. Mire Japánban divatba jött, az őshazában már kiszorította a yixing kannák mára hagyományossá lett formája és szinte teljesen elfelejtették. Ezer formában fennmaradt viszont és ma egyet jelent a leveles teával Koreában és Japánban egyaránt, ahol kyusuként nevezik, ami csupán annyit jelent „kis teáskanna”. A kyusu magára vette szinte az összes létező és kihalt japán kerámiastílust, de legismertebb kétségtelenül két fő áramlata, a tömegeket kiszolgáló sima, vörös Tokoname (Aichi prefektúra) és a mázatlan, de bevágott, geometrikus formákkal díszített banko stílus (Mie prefektúra). A kyusu általában véve nem létezik, mert hasonult minden elkészíthető japán teához, a nagylevelű tavalyi banchától, majd literes méretben, a miniatűr gyokuro kannákig, de leginkább 200-250 ml űrtartalomban használatos, ami 3-5 csészében tudja kiszolgálni a vendégeket. A kyusuk felépítése, díszítése, anyaga sok kis apró részletben dönti el, hogy a kanna milyen tea elkészítésére alkalmas és hol vannak határai. Ma elterjedtek az automata gépekkel készített, mázzal védett, belül fémszűrős kyusuk és azok kínai utánzatai, amelyek mindenevő teáskannák. Használat közben derül ki, hogy az alapanyag, a szűrő formázása, a fedél záródása igen nagy különbséget jelentenek az elkészített teákban. Azt is mondhatnánk, hogy a tea minőségére különböző kyusuk esetében a méretnek van a legkisebb jelentősége. De van egy pont, ahol a méret tényleg "átcsap" minőségbe.

 

mokake és bizen japán teáskanna


hoihin sophora

Amikor a csésze nagyobb, mint a kanna.

hoihin sophora 2.jpg
A hoihin vagy hobin 煎茶器 a kyusunál jóval kisebb teakészítő alkalmatosság, tulajdonképpen szintén teáskanna, annak ellenére, hogy neve finom, vagy értékes zöld tea tartó. Már a név is elárulja, hogy a legjobb minőségű, finom teák elkészítésére született. tA hoihin a gaiwan, fedeles teáscsésze japán teákra aplikált utóda, ami a XIX. Sz. közepétől jelent meg a kifinomult, úri, nemesi sencha szertartásokban. A hoihin mérete miatt, ami akár 40 ml méretig is szűkülhet, sűrűbb, finomabb teák elkészítését teszi lehetővé, jobban kontrollálható és az egyéni ízléshez igazítható. Bizonyos értelemben Japánban is extrémnek számító eszköz, aki hoihinnel készíti a teáját, az már igazi tea hívő.
 
Ugrás az oldal tetejére