Matcha   mousse


matcha mousse málnakrémmel

 

Mousse zöld teával és gyümölcsökkel - Tea-dér


Hozzávalók (10 ilyen pohárhoz):
2 liter tej
1 evőkanál erős matcha
2-3 púpozott evőkanál agar-agar
100 gramm cukor
400 gramm mélyhűtött gyümölcs

Minden együtt van és kedvünk is elég a kavrgatáshoz, mert más nem nagyon kell ennek az édességnek az elkészítéséhez. A tejet lassú tűzön felmelegítjük, hozzátesszük a cukor felét és a matchát. Egy mixerrel csomómentesre keverjük a teát. Közben egy lábosban odatesszük lassú tűzön rotyogni a gyümölcsöket, mintha csak lekvárt akarnánk csinálni. Mi most epret, áfonyát és ribizlit találtunk otthon, de finom tisztán málnával is, fontos, hogy a tea mély, tejes ízével valamilyen kellemes sav billenjen át a másik oldalra. A képen látható matcha Marukyu Koyamaen Yugen nevű teája, de használhatunk még olcsóbb teákat is. Az ilyen hűtött desszerteknél kiváltképp hasznos, ha a tea régimódian erős, kesernyés, olyan, mint amit japán nagyapáink ittak.

Ezután valamilyen sűrítőeszközt kell találnunk a mousse elkészítéséhez. Szóba jöhet kukoricakeményítő, nem jöhet szóba doktorötkor, mert a tejet csak hidegen puffasztja meg, és a japán kuzut is, ami a legtisztább növényi keményítő, sem tehetjük közvetlenül a tejbe, hanem előtte vízben kell feloldani, mert másképp nem hat. Mi agar-agart hasnáltunk, ami van olcsó is és drága is, az olcsóbb is tökéletesen megfelel, csak a készárut kell majd leszűrni a végén. A használati utasítással szemben, mi 1 liter tejhez 1 púpos evőkanál agar agart használtunk, ami finom lágy mousse elkészítéséhez lesz jó. Már nem folyik, de még krémes. Tehát az agar agarral, vagy azal, amit választottak, hosszú, percekig tartó, állhatatos keverés veszi kezdetét, míg eltűnnek a csomók, algapelyhek, stb. Elég nehéz, mert a kész mousse semmiben sem különbözik a sima tejtől, csupán az ellenállása nő meg kissé.


 

matcha mousse málnakrémmel

Végy egy Ikeás poharat - így folytatódik a recept

A mousse-t tiszta üvegpoharakba töltjük és hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük. Közben a maradék cukorral és egy kanál agar-agarral elkeverjük az azóta is rotyogó gyümölcsöt, majd hagyjuk kihűlni. Kivesszük a hűtőből a megdermedt mousse-t és rákanalazzuk a szobahőmérsékleten megalvadásra készülő gyümölcsöt. Akinek ez nem elég, felverhet tejszínt, vagy tojásfehérjét és azzal koronázhatja művét.

matcha zöld tea mousse

 
Ugrás az oldal tetejére