KONACHA - PEHELYTEA

 

 konacha japán zöld tea pelyhek

 

 

 

Marukyu Koyamaen     Konacha Daimonji:     A nagy sokadalom teája

 

 
 Daimonji a kínai dai=nagy jeléből származik. Kyoto egyik legnagyobb attrakciója augusztus 16-án az az ünnep, amikor a Dai valóban nagy, sőt hatalmas jele világít a város felett. A dai jele Kyoto keleti részén Higashiyama Nyoigatake kerületben és északnyugaton Okitayamában (ez a Hidari Daimonji) fénylik. Ezek az ünnep hivatalos fényei, de ezeken kívül sok-sok helyen, ablakokban, utcákon állítanak fáklyát, vagy más világító jelet, ki-ki a legjobb tudása szerint díszítve otthonát.  Az ünnep egy rituális közösségi fesztivál, amolyan buddhista mindenszentek, amikor az emberek a Bont, a buddhista lelket szemlélik, vagy idézik meg a Bon-odori táncban. A dai világító jele az "elveszett" emberi lelkek emlékező, vigyázó tüze. A Konacha Daimonji apró, kivehetetlenül pici darabjai az eltávozott lelkek életsokaságát idézi meg egy rendkívül kedves, nyugalmas teában.

 

Konacha szó szerint azt jelenti: pihe, vagy tört tea.

 

 daimonji Kyoto

 

 

 Ami az Ön szeretett filteres teájának zsákjában lapul, az köztudottan melléktermék. Főként a fekete teák esetében van ez így, de sok zöld teánál is a Dust (por) minőség lép elő főszereplővé, vagyis amíg a plakát a legcsillogóbb sztárokat ígéri, Ön a statiszták színházát látogatja napról napra.

 

 konacha tea levél darabkák

 

 A Konacha ezzel szemben bevallottan csupán melléktermék és egy más filozófia szülötte, ez a filozófia pedig a ?semmit se hagyj elveszni a zöldből?. A Konacha apószemű, finom darabokra tördelt zöld tea, a sencha és a gyokuro teák gyártási mellékterméke, avagy hulladéka. Ahhoz még mindig túl értékes, hogy filterbe kerüljön. A filteres japán teában inkább alacsonyabb minőségű sencha hulladéka, osztályozott törmeléke, sőt nem ritkán indiai, kínai senchák törmeléke található. A kis termelők szép teáinak sencha és gyokuro maradékai ugyanolyan becsben állnak, mint maga a tea. Olyanok, mint a süteményes tányéron a morzsa, vagy a visszamaradt krém a torta után. A gyártás során a gépekben és a feldolgozóasztalokon visszamaradt morzsalékot külön kezelik, összegyűjtik és egyneműre osztályozzák. A nagyobb levélszár darabok visszakerülnek néhány genmaichába, az egyöntetű szemnagysághoz tartozó  levél és szármaradékok pedig új teát szülnek. Még egy gőzölés, majd forró levegős szárítás után kerülnek raktárra az anyateával együtt. Mire eljön az ideje november végén és felöntjük, a teapehely (Kona = pehely, darab,) zavarbaejtő élményben részesít bennünket.

 

 

 

 Az első ízlelés egy, az anyateához megszólalásig hasonló íz-tükörkép. Mint egy festmény eredeti másolata. A digitális korban ez már nehezen érthető, ma, ha másolunk, már-már klónozunk. De itt az ízek eleinte eredeti ruhájukban tűnnek fel, az illatok, az árnyalatok mértéktelen déjavu érzéssel idézik fel az eredeti senchát, vagy gyokurót. Egy pillanat alatt aztán minden szertefoszlik és rájövünk, hogy itt csupán - bár nemes - de mégis csupán egy rokonról van szó. Ha Senchából származik, kialszik az élek ereje, ha gyokuróból, némi fanyarságtól csillogó fura lakk telepszik az eredeti ízekre. Ne keltsünk hiú ábrándokat. A legjobb gyártók legjobb konachája sem érheti el egy jobb kistermelő nagy gonddal elkészített gyokurojának, vagy senchájának színvonalát. Mivel emlékeztet a legjobbra, de nem igényli az ínyenc hozzáállást, a konacha a sushi bárok első számú teája, mert gyorsan működik és kellemesen simul rá a falatokra.

 

 

 

 

konacha japán zöld tea öntet 

   Mégis, a kíváncsiságon kívül több oka is van, hogy kipróbáljunk egy-egy konachát.  A nagyformátumú japán teák, megfelelő elkészítéssel meglehetősen rövidek. Ez nagyjából annyit jelent, hogy az esszencia erősségűre felöntött teát legfeljebb kétszer-háromszor hívhatjuk elő, a további felöntések menthetetlenül vékonyak ? de frissítően édesek lesznek. Más kérdés persze, hogy egy kitűnő gyokuro elfogyasztásától nem is várunk mást. Több, ilyen erős felöntés sok lenne testnek is, léleknek is. A tea tisztító ereje kíméletesen tudja, hol a határ.
 
A konacha ezzel szemben rövid felöntésekkel készítendő el úgy, hogy egyik se lépje túl az egy percet. A rövid felöntés majdnem-gyokuro élményei viszont bámulatosan sokszor megismételhetőek, és bár tudjuk, érezzük, hogy a teának ez a látszólagos ereje nem társul valódi életerővel, "Qi"-vel, bájosan hagyjuk magunkat becsapni, sőt még jól is esik.

          Ez pedig nem kis teljesítmény egy valójában "hulladék-teától" 

 

 konacha japán tea

 
Ugrás az oldal tetejére